"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Publicerad: 2020-03-27

Tre forskare om hur man blir mer klimatsmart

NYHET På lördag hålls världens största årliga klimatmanifestation: Earth Hour. Med det släcker världen lamporna klockan 20.30 i en timme med syfte att skicka en signal till jordens ledare och få dem att agera för att stoppa klimatkrisen och bevara biologisk mångfald. Men vad mer kan vi göra för att bli mer klimatsmarta? Det här tycker några forskare vid Umeå universitet.

Text: Nicolina Viklund

Christian Bigler, universitetslektor på Institutionen för ekologi, miljö och geovetenskap, forskar på dynamiken av långsiktiga miljöförändringar. Han har fem konkreta tips för hur gemene man kan bli mer klimatsmart.

– Håll koll på hur du reser, vad du äter, hur du bor och vad du konsumerar respektive har på dig.

Stig-Olof Holm, universitetslektor på Institutionen för ekologi, miljö och geovetenskap, undervisar på kurser som berör ekologi och frågorna om hur ett hållbart samhälle ska utformas. Han tycker att det är viktigt att vi minskar vår konsumtion.

– Där krävs nog främst en mer kollektiv lösning, exempelvis att förtroende skapas så att ekonomin kan vända mot nerväxt i stället för tillväxt, och att detta sker på ett mer rättvist sätt. En studie har även visat att det viktigaste klimatvalet en person i ett rikt land kan göra är att skaffa ett barn mindre.

Stina Jansson, universitetslektor på Kemiska institutionen, forskar på bland annat termisk behandling av biomassa och andra organiska material och avfallsfraktioner ur ett miljökemiskt perspektiv. Hon anser att vi bör kolla upp hur vårt avtryck ser ut.

– Det varierar ju väldigt mycket vilket utrymme man har i sitt liv för att göra klimatsmarta val. Jag brukar rekommendera att testa hur ens eget avtryck ser ut med hjälp av exempelvis klimatkalkylatorn. Baserat på vad utfallet blir och vad man kan tänka sig att ge avkall på så kan man utifrån detta göra sina egna klimatsmarta val. För många handlar det ju om transport och konsumtion, och att välja klimatsmart när det gäller mat.

Mer information

Testa ditt klimatavtryck på klimatkalkylatorn.se