"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Publicerad: 2012-11-30

Tre unga forskare utnämns som Wallenberg Academy Fellows

NYHET Per Axelsson, Ellen Dorrepaal och Felipe Cava blir Wallenberg Academy Fellows vid Umeå universitet. De tilldelas mellan 5 och 7,5 miljoner kronor vardera för fem år från den enskilt största privata satsningen på unga forskare i Sverige.

Wallenberg Academy Fellows är ett nytt karriärprogram som riktar sig till unga lovande forskare inom alla vetenskapsområden. – Jag vill varmt gratulera de tre framstående forskare som nu blir Wallenberg Academy Fellows vid Umeå universitet. Tack vare den här långsiktiga satsningen kan de koncentrera sig på sin forskning och därmed arbeta så som krävs för att ta tag i de riktigt utmanande frågeställningarna, säger Lena Gustafsson, rektor vid Umeå universitet. Totalt har 30 forskare utsetts till Wallenberg Academy Fellows. Efter den första periodens slut kommer de att ha möjlighet att söka stöd till ytterligare fem års finansiering.
– De tre toppforskarna är verksamma inom medicin, naturvetenskap och humaniora. Det visar på spännvidden inom Umeå universitets spetsforskning. Glädjande är också att vi får ett internationellt tillskott i form av Felipe Cava som idag är verksam i Spanien, säger Marianne Sommarin, vicerektor för forskning.

Följande forskare utnämns till Wallenberg Academy Fellows vid Umeå universitet:

Per Axelsson: Att förbättra hälsan hos ursprungsbefolkningar

Varför har det gått bättre för vissa urfolk än för andra när kolonisatörer har tagit över deras land? Per Axelsson, forskare vid Centrum för samisk forskning, ska försöka svara på den frågan genom att studera vilka krafter som har format ursprungsbefolkningars hälsa och välmående under de senaste 150 åren i tre olika länder.
Läs merPressbild

Ellen Dorrepaal: Arktis tinande permafrost bidrar till klimatförändringar

När jordens klimat blir varmare, tinar de frusna jordarna vid polerna. Den enorma mängd kol som finns lagrad i den smältande permafrosten kan då frigöras. Ellen Dorrepaal, forskare vid Umeå universitets Climate Impacts Research Centre i Abisko, ska studera exakt hur det tinande ekosystemet fungerar för att försöka förutsäga hur det kan påverka växthuseffekten.Läs merPressbildFoto: Christian Edelstam

Felipe Cava: Kartläggning av bakteriers väggar

Bakterier har kraftiga väggar som skyddar dem mot sin omgivning. Felipe Cava kommer att göra en grundläggande kartläggning av hur olika bakteriestammar bygger sina väggar. Kunskaperna kan i framtiden användas för att utveckla antibiotika. Felipe Cava är idag verksam vid forskare vid Universidad Autónoma de Madrid, Spanien och som Wallenberg Academy Fellow kommer han att fortsätta sin forskning vid Umeå universitets medicinska fakultet.
Läs mer

Bakgrund

Karriärprogrammet har inrättats av Knut och Alice Wallenbergs Stiftelse i nära samarbete med fem kungliga akademier och 16 svenska universitet. Universiteten nominerar forskare till programmet, akademierna utvärderar kandidaterna och presenterar de mest lovande forskarna för Wallenbergstiftelsen, som sedan gör det slutliga urvalet. Därefter tar universiteten långsiktigt ansvar för de utvalda forskarnas verksamhet. Programmet är tänkt att omfatta en satsning på upp till 125 unga forskare under perioden 2012 till 2016 – ett totalt möjligt anslag om 1,2 miljarder kronor.

För ytterligare information, kontakta gärna:

Lena Gustafsson, rektor vid Umeå universitet Telefon: 073-079 42 91
E-post: lena.gustafsson@adm.umu.se

Marianne Sommarin, vicerektor för forskning vid Umeå universitet Telefon: 070-662 3874
E-post: marianne.sommarin@adm.umu.se

Per Axelsson, forskare vid Centrum för samisk forskning, Umeå universitet Telefon: 073-141 3134
E-post: per.axelsson@cesam.umu.se
Per Axelsson befinner sig i Australien och kan ha svårt att ta samtal p.g.a. tidsskillnaden. Lämna meddela så ringer han upp.

Ellen Dorrepaal, forskar vid Climate Impacts Research Centre i Abisko, Umeå universitet Telefon: 0980-400 09
E-post: ellen.dorrepaal@emg.umu.se

Felipe Cava, forskare vid Universidad Autónoma de Madrid, Spanien
E-post: fcava@cbm.uam.es

Redaktör: Karin Wikman