"False"
Hoppa direkt till innehållet

Studenter som inte bytt lösenord sedan 7 maj kan inte logga in på studentwebben. Läs hur du byter lösenord.

printicon
Huvudmenyn dold.
Publicerad: 2022-03-04

Umeå-elev till final i Forsknings-SM

NYHET Totalt fyra elever kvalificerade sig i dag till final i Forsknings-SM, Utställningen Unga Forskare. Semifinalen, som hölls i digitalt format på Umeå universitet, var en av landets åtta semifinaler inför den nationella finalen i Södertälje 4-7 april. Prisutdelare var landshövding i Västerbotten, Helene Hellmark Knutsson.

Text: Anna-Lena Lindskog

Forsknings-SM, Utställningen Unga Forskare, är Sveriges största tävling i naturvetenskap, teknik och matematik för gymnasieelever. Semifinalen i Umeå arrangerades i samarbete med Umeå universitet. I Umeå tävlade 21 elever med sina projektarbeten. Landshövding Helene Hellmark Knutsson medverkade som prisutdelare.

– Det känns som en stor ära att ha vunnit. Att vara med i tävlingen är något jag velat göra sedan högstadiet. I mitt projekt har jag jämfört olika röntgenmodaliteter inom bröstradiologi. Jag sommarjobbade på röntgen och blev intresserad av olika röntgenmetoder, och jag tycker att allt inom medicin, fysik och data är väldigt intressant. Det ska bli jätteroligt att se vad alla andra har gjort för projekt på finalen, och se vad unga människor är kapabla att utveckla, säger Arvin Björkgren från Minervagymnasium i Umeå, som vann en finalplats med sitt projekt.

– Det har varit väldigt spännande att vara med och arrangera en semifinal i Utställningen Unga Forskare för första gången och mycket inspirerande att höra eleverna presentera sina projektarbeten, säger Anna-Lena Lindskog i arrangörsgruppen för semifinalen vid Umeå universitet.

Finalisterna kommer nu att få tävla mot Sveriges allra duktigaste gymnasieelever om stipendier och priser värda 500 000 kr. Bland annat kommer Sveriges Unga Forskningslandslag, Sveriges representanter till världens största vetenskapstävlingar, att utses.

– De ungdomar som nu gått vidare till final tillhör några av våra mest lovande elever. Nu får de chans att tävla vidare mot elever från hela Sverige, och inspireras till en framtid som forskare eller specialist. Vi önskar dem stort lycka till på sin fortsatta väg i tävlingen, säger Anna Hedlund, generalsekreterare på Unga Forskare.

Vinnare på semifinalen i Umeå

• ”A Comparative Analysis Between Tomosynthesis and Conventional X-Ray Modalities in Mammography”, Arvin Björkgren, Minervagymnasium, Umeå

• ”Framtidens plast: Potatis”, Maximilian Ekström och Simon Younan, Östra real, Stockholm

• ”Stå-stöd för kryckor”, Lovisa Rosenius, Baldergymnasiet, Skellefteå

Alumnernas framtidspris, 1 024 kronor, gick till ”IoT project with dht22 sensors”, Vachana Javali, Luleå Gymnasieskola

Pris för bästa vattenprojekt, 2 000 kronor gick till ”Vattenkvalité Längs Luleälven med avseende på kemiska parametrar och vattenkraft”, Sandra Nyman och Wille Dahl, Björknäsgymnasiet, Boden

Om Forsknings-SM, Utställningen Unga Forskare
Utställningen Unga Forskare har arrangerats sedan 1963 och är Sveriges största tävling för gymnasister inom naturvetenskap, teknik och matematik. Över 700 elever deltar i en digital uttagning, följt av semifinaler runt om i Sverige och nationell final i Södertälje.
Här samlas Sveriges framtid inom forskning och vetenskap och sporras till en framtid som specialist inom akademi eller näringsliv. SM hålls 2022 i hybridformat med en digital finalutställning på www.ungaforskare.se/utstallningen.
Deltagarna tävlar om platser i Sveriges Unga Forskningslandslag och andra priser till ett värde av över en halv miljon kronor. Landslaget representerar Sverige i flera av världens största internationella tävlingar. Över 10 000 elever besöker årligen Utställningen Unga Forskare för att inspireras, få kunskaper och egna projektidéer. Utställningen Unga Forskare drivs av den ideella organisationen Unga Forskare som arbetar för att utveckla ungas intresse för naturvetenskap, teknik och matematik.

Om Unga Forskare
Unga Forskare är Sveriges största ideella ungdomsorganisation med syfte att ge unga mellan 6 och 25 år förutsättningar att utveckla sitt intresse för naturvetenskap, teknik och matematik. Förbundet, som grundades 1977, består av 45 medlemsföreningar som organiserar 5 500 medlemmar. Unga Forskare driver ett stort antal nationella verksamheter som samlar, belyser och uppmuntrar unga i Sverige med intresse för forskning och utforskning inom naturvetenskap, teknik och matematik.

Läs mer på www.ungaforskare.se

För mer information, kontakta gärna:

Anna-Lena Lindskog, kommunikatör, kansliet för teknik och naturvetenskap, Umeå universitet
Telefon: 090-786 58 78
E-post: anna-lena.lindskog@umu.se

Anna Hedlund, generalsekreterare, Unga Forskare
Telefon: 076-109 11 23
E-post: anna.hedlund@ungaforskare.se

Arvin Björkgren, Minerva gymnasium, Umeå
Telefon: 070-461 11 96
E-post:arvin.bjorkgren@outlook.com