"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Publicerad: 2020-05-14

Umeåforskare får internationellt pris för AI-artikel

NYHET Virginia Dignum och Frank Dignum, båda professorer inom artificiell intelligens vid Umeå universitet, får pris för bästa artikel vid internationella konferensen AAMAS 2020 Blue Sky Track.

Text: Mikael Hansson

– Vårt mål är en uppmaning till fler att arbeta för sociala, ansvarsfulla och värdefulla aspekter som gör agentteknologi användbar inom många applikationsområden, säger Virginia Dignum som tillsammans med Frank Dignum skrivit den prisade artikeln Agents are Dead. Long live Agents!.

Agenter är mjukvarukomponenter som kan agera autonomt utifrån definierade mål och med hänsyn till det sammanhang de verkar i. De kan vara förkroppsligade, som exempelvis i en robot, eller som programvara som en chatbot i en telefon.

– Det här är andra gången vi får ett AAMAS Blue Sky-pris för en artikel som betonar vikten av sociala aspekter av agenter. Första gången var 2014 med artikeln From autistic to social agents. Det är gott att se att samhället inser vikten av denna fråga, men det är lite frustrerande att det händer så lite inom området, säger Frank Dignum.