"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Publicerad: 2017-02-14

Umeå universitet får återigen toppbetyg av internationella studenter

NYHET Resultatet av 2016 års International Student Barometer (ISB) talar sitt tydliga språk – Umeå universitet får återigen toppbetyg av internationella studenter. ISB är en enkät som mäter hur nöjda studenter är med sina studier vid universitetet och vardagslivet i staden de studerar i.  

Buddyprogrammet vid Umeå universitet hösten 2016. Foto: Elin Berge.

Enkäten har besvarats av studenter vid 182 lärosäten runt om i värden, varav 12 var svenska lärosäten. Av Umeå universitets 1300 internationella studenter medverkade drygt 40 procent i 2016 års International Student Barometer. Enkäten är uppdelad i fyra huvudkategorier: Lärande (Learning), Vardagsliv (Living), Stöd (Support) och Ankomst (Arrival) som täcker flertalet underkategorier.

Bland de svenska lärosätena intar Umeå universitet en förstaplats när det gäller bland annat bibliotek, IT-stöd, sociala aktiviteter, bostadskontor och introduktionsdagar.

– I år är det fler svenska lärosäten som deltar än tidigare vilket gör resultaten än mer intressanta. Vi är mycket nöjda över att fortfarande få toppbetyg i flera kategorier som är viktiga för att studenternas vistelse ska bli så bra som möjligt. Bland annat har vi årligen blivit högt rankade i kategorin sociala aktiviteter vilket vi tror beror på att vi har ett väl utvecklat mentorprogram, Buddy Programme, som hjälper de internationella studenterna att lära känna varandra och få en inblick i den svenska kulturen, Greg Neely, enhetschef vid International Office.

I huvudkategorin Lärande placerar sig universitetet på en tredjeplats i Sverige och på femteplats i Europa (65 lärosäten). I underkategorin lärandestöd innehar Umeå universitet en förstaplats i Sverige och Europa, samt en andraplats globalt.

– Vi är mycket stolta över resultaten. Umeå universitet har medverkat i ISB sedan 2009 och vi har haft stabila resultat sedan dess men vi ser också att det finns områden där studenterna inte får tillräckligt stöd, till exempel när det gäller karriärvägledning och arbetslivserfarenhet, säger Heidi Hansson, vicerektor med särskilt ansvar för internationalisering samt lika villkorsfrågor.

Resultatens genomsnitt i alla huvudkategorier visar att Umeå universitet hamnar på en tredjeplats i Sverige och en femteplats i Europa.

De andra svenska lärosäten som deltog i ISB under hösten 2016 är Chalmers tekniska högskola, Högskolan i Jönköping, Karolinska Institutet, Linköpings universitet, Linnéuniversitetet, Lunds universitet, Mittuniversitetet, Stockholms universitet, Sveriges lantbruksuniversitet, Göteborgs universitet och Uppsala universitet. Den 14 mars kommer lärosätena att träffas vid Stockholms universitet för en gemensam workshop. Workshoppen kommer att behandla ”best practie” men även de områden där svenska lärosäten presterar mindre bra jämfört med övriga lärosäten i undersökningen.

Läs mer: International students give Umeå University top marks

Mer om International Student Barometer:

International Student Barometers höstundersökning 2016 har utvecklats och administrerats av International Graduate Insight Group (i-graduate) – en oberoende prestandamätnings- och forskningsservice.

Läs mer

För mer information, kontakta gärna:

Greg Neely, enhetschef, International Office, Umeå universitetTelefon: 090–786 97 52
E-post: greg.neely@umu.se

Heidi Hansson, vicerektor med särskilt ansvar för internationalisering samt lika villkorsfrågor, Umeå universitetTelefon: 090–786 56 49
E-post: heidi.hansson@umu.se

Redaktör: Mattias Grundström Mitz