"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Publicerad: 2006-10-22

Umeå universitets studenter, lärare och forskare siktar mot stjärnorna med Fuglesang

NYHET Några av Umeå universitets studenter, lärare och forskare får följa med den svenske astronauten Christer Fuglesang på rymdfärden med Discovery. Fuglesang är hedersdoktor vid Umeå universitet och därför har universitetet blivit ombett att skicka med något från universitetet på färden.

– Vi valde att skicka det bästa vi har, våra studenter lärare och forskare. Givetvis är det bildlikt talat. Fugelsang tar helt enkelt med sig en affisch med ett collage av porträttbilder på några av våra studenter och anställda, berättar Umeå universitets rektor Göran Sandberg vars porträtt också följer med till rymden.

Astronauterna på rymdfärjan Discovery får ta med sig ett antal minnessaker i rymden. Dels några personliga föremål avsedda för familj och vänner dels officiella föremål som vanligen är kopplade till de organisationer astronauten har anknytning till, till exempel flaggor och kragnålar.
– För mig består Umeå universitet av dem som studerar och jobbar här. Utan studenter, lärare och forskare är vi ingenting. Därför är det väldigt roligt att vi kan skicka med några av dem på rymdturen. När collaget kommer tillbaka från rymden ska vi rama in det och hänga upp den på en väl synlig plats på vårt universitet, säger Göran Sandberg.

Christer Fuglesang utsågs 1999 till hedersdoktor vid Umeå universitet av Teknisk-naturvetenskapliga fakulteten. Fuglesang utsågs på förslag från Umeå universitets rymdfysikinstitution i Kiruna. Bland annat för att han har kommit att fungera som en stor inspiratör för studenterna vid rymdingenjörsutbildningen.
 Fuglesang, som är Sveriges förste och hittills ende astronaut, ska flyga med den amerikanska rymdfärjan Discovery till den internationella rymdstationen, ISS. Uppdraget går i första hand ut på att föra upp och montera nya byggelement till ISS. Uppdraget innebär också att Christer kommer att genomföra två rymdpromenader runt ISS. Fuglesangs huvuduppgift som "mission specialist" infaller den sjätte flygdagen med en rymdpromenad utanför den internationella rymdstationen ISS.

I Discoverys uppdrag ingår bland annat att koppla om elsystemet på ISS.

I samband med flygningen ska också besättningen ombord på ISS avlösas av en ny besättning. Den 30 november börjar karantänsperioden och då flyttar de sju astronauterna in i besättningskvarteren. Datumet för avfärden blir troligen den 7 december.

Pressbild finns på: www.presskontakt.umu.se/pressbilder/Sandberg%20+%20bildcollage.jpg

För mer information kontakta:

Göran Sandberg, rektor Umeå universitet
Mobil: 0703-18 12 75 


Redaktör: Carina Dahlberg