"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Publicerad: 2015-04-16

Umeåforskare en av världens mest inflytelserika

NYHET Emmanuelle Charpentier, professor och verksam vid Molekylär infektionsmedicin, Sverige (MIMS), Umeå universitet, har av Time Magazine utsetts till en av världens 100 mest inflytelserika personer.

Text: Per Melander

Emmanuelle Charpentier och hennes forskargrupp vid MIMS bedriver forskning inriktad på mekanismer som reglerar infektion och immunitet i sjukdomsalstrande bakterier. Forskningen syftar till att tolka mekanismerna kring hur RNA och proteinmolekyler arbetar och samarbetar för att kontrollera genuttryck och biologiska processer i Streptococcus pyogenes.

Upptäckten av den så kallade CRISPR-Cas9 systemet är en av de viktigaste upptäckterna inom molekylärbiologi i vår tid. Det har lett till en utveckling av enkla genmodifierings-verktyg, som redan nu används över hela världen inom biovetenskaplig och biomedicinsk grundforskning.

Flera organisationer och stiftelser har sedan tidigare uppmärksammat Emmanuelle Charpentier med utmärkelser för hennes vetenskapliga upptäckter.

– Jag känner mig hedrad att som biolog blivit vald till årets Time Magazines 100-lista. Detta är också ett erkännande och en uppmärksamhet för det arbete som görs av ett team unga och entusiastiska forskare som jag arbetar tillsammans med, som alla försöker förstå mekanismerna i livet till förmån för vetenskaplig kunskap och humanmedicin, säger Emmanuelle Charpentier.

– Emmanuelle Charpentiers val till TIME Magazines TIME 100 lista visar återigen att en av de mest inflytelserika människor i världen kan hitta utmärkta forskningsmiljöer i Umeå som forskare behöver för att göra fantastiska upptäckter, säger Lena Gustafsson, rektor vid Umeå universitet.

– Hon är verkligen en förebild för unga forskare, särskilt kvinnliga forskare, och jag är glad att hon fortfarande är en del av MIMS och The Nordic EMBL Partnership for Molecular Medicine, där hon kan inspirera unga forskare, doktorander och postdoktorer. Jag är övertygad om att hennes plats på TIME 100 listan kommer att leda till att hon inspirerar flera unga människor över hela världen, tillägger Marianne Sommarin, Umeå universitets vicerektor för forskning. 

Emmanuelle Charpentier är professor vid Institutionen för molekylärbiologi (inom The Laboratory for Molecular Infektion Medicine Sweden och Umeå Centre for Microbial Research) vid Umeå universitet, och ledare för institutionen Regulation in Infection Biology vid Helmholtz Centre for Infection Research i Braunschweig, Tyskland.

Charpentier innehar även en Alexander von Humboldt professur vid Hannover Medical School, Tyskland. Nästa vecka, den 22 april, kommer hon att få ta emot Louis-Jeantet Priset i medicin vid en ceremoni i Genève, Schweiz.

Mer information:

Emmanuelle Charpentiers forskargrupp vid Umeå universitet

Emmanuelle Charpentiers forskningsavdelning vid Helmholtz Centre for Infektion Research, Braunschweig

Läs mer om Emmanuelle Charpentiers forskning 1

Läs mer om Emmanuelle Charpentiers forskning 2

Läs mer om Emmanuelle Charpentier på Time Magazines 

Läs mer om Times 100-lista

Foto: Alexander von Humboldt Foundation, Germany, Sven Müller