"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Publicerad: 2016-04-14

Umeåforskare får 30 miljoner kronor i förlängda forskningsanslag

NYHET Diabetesforskaren Helena Edlund och hjärnforskaren Lars Nyberg beviljas förlängda forskningsanslag på totalt 15 miljoner vardera över fem år från Knut och Alice Wallenbergs Stiftelse. De två forskarna, som båda är verksamma vid Umeå universitet, har tidigare utnämnts till Wallenberg Scholars.

Wallenberg Scholars är ett program finansierat av Knut och Alice Wallenbergs Stiftelse och avser att stödja och stimulera några av de mest framgångsrika forskarna vid svenska universitet.

Fortsatt stöd för världsledande diabetesforskning

Professor Edlund och hennes forskargrupp vid Umeå center för molekylär medicin (UCMM) fokuserar på de molekylära mekanismer som ligger till grund för typ 2-diabetes och styr bildning och funktion hos insulin-producerande betaceller. Professor Edlunds forskning har bidragit till bättre förståelse för hur fetma och andra metabola syndrom påverkar de insulin-producerande betacellerna och bidrar till det globala hälsoproblemet typ 2-diabetes.

– Jag är återigen hedrad att stiftelsen har ett långsiktigt och fördjupat förtroende för vår forskning här vid Umeå universitet, säger professor Edlund.
– De förlängda anslagen över fem år ger oss en unik möjlighet att fortsätta med flera ambitiösa forskningsspår och högriskprojekt, något som jag självklart är enormt glad för.

Med avancerad hjärnavbildning som utgångspunkt

Lars Nyberg är verksam vid Institutionen för strålningsvetenskaper och Institutionen för integrativ medicinsk biologi (IMB) samt föreståndare för Umeå Center for Functional Brain Imaging (UFBI). Med hjälp av avancerade hjärnavbildningsmetoder, minnestester och hälsostatistik studerar professor Nyberg och hans forskargrupp vad som händer i hjärnan vid bland annat åldersrelaterad minnesförsämring.

– Att Wallenbergstiftelsen förlänger stödet är ett kvitto på att den forskning som vi gör har stor potential, säger professor Nyberg.
– Det nya anslaget är inte bara ekonomiskt mycket viktigt för min forskargrupp utan även en rejäl uppmuntran att satsa vidare på vår forskning vid Umeå universitet.

Knut och Alice Wallenbergs Stiftelse är Sveriges största privata forskningsfinansiär. Stiftelsen delade 2015 ut 1,7 miljarder kronor till svensk forskning och svenska forskare. Stiftelsen stödjer projekt av hög vetenskaplig potential och ger individuellt stöd till framstående forskare. Anslagen går främst till forskning inom naturvetenskap, teknik och medicin.

Läs mer om professor Edlunds forskning

Läs mer om professor Nybergs forskning

För mer information, vänligen kontakta:

Helena Edlund, Umeå center för molekylär medicin (UCMM)Telefon: 090-785 4429
E-post: helena.edlund@umu.se
Högupplöst pressbild

Lars Nyberg, Institutionen för integrativ medicinsk biologi (MB)Telefon: 070- 609 2775
E-post: lars.nyberg@umu.se
Högupplöst pressbild

Redaktör: Daniel Harju