"False"
Hoppa direkt till innehållet

Studenter som inte bytt lösenord sedan 7 maj kan inte logga in på studentwebben. Läs hur du byter lösenord.

printicon
Huvudmenyn dold.
Publicerad: 2006-11-24

Umeåforskare får miljöpris

NYHET Anita Sellstedt, professor i fysiologisk botanik, har belönats med Briggens miljöpris för sin upptäckt om hur mer etanol kan utvinnas ur biomassa. I går tog hon emot priset på 50 000 kronor i Malmö.

Det skånska fastighetsföretaget Briggen delar varje år ut ett miljöpris. Pristagaren utses av den hyresgäst som varit mest framgångsrik i att sortera sitt avfall under året. I år hade säkerhetsbolaget Go4S den avgörande rösten och de valde ut Anita Sellstedts etanolprojekt. Företaget är idag är stora förbrukare av fossila drivmedel, något som de på sikt vill ändra på. En av världens största miljöutmaningar är att minska utsläppen av koldioxid. Det är därför angeläget att försöka ersätta fossilbaserade drivmedel med förnybara.

Anita Sellstedts innovation Grön SH-Etanol gör det möjligt att med hjälp av en mix av naturligt förekommande mikroorganismer öka produktionen av etanol ur alla typer av biomassa. Organismerna har Anita Sellstedt isolerat från en förmultnad träbit som hon hittat i skogen. De klarar av att ta vara på femkolsockret, något en vanlig bagerijäst som hitintills använts vid utvinning av etanol inte klarat av. Mikroorganismerna har ökat produktionen av etanol med 470 procent. Metoden tar bättre till vara kolhydraterna i biomassan och resultatet blir minskade utsläpp av koldioxid. Innovationen är patenterad och utvecklas i samarbete med SweTreeTechnologies i Umeå.

Den 23 november delade Briggen ut prischecken på 50 000 kronor till Anita Sellstedt.

För ytterligare information, kontakta:

Anita Sellstedt, professor i fysiologisk botanik Telefon: 090- 786 77 56, 0730-306465
E-post: Anita.Sellstedt@plantphys.umu.se

Redaktör: Karin Wikman