Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Publicerad: 04 maj, 2016

Umeåforskare medverkar i Mediestudiers innehållsanalys

NYHET Annika Egan Sjölander och Jesper Enbom, båda forskare vid institutionen för kultur- och medievetenskaper, medverkar i Insitutet för mediestudiers återkommande innehållsanalys "Journalistik i förändring".

Redaktionerna är jämställda – men nyheterna ännu mansdominerade. Nästan två tredjedelar av källorna är män. Sportjournalistiken har lägst andel kvinnliga källor, men samtidigt störst förbättring mellan år 2007 och 2014.

Rapporteringen om brott minskar – tvärtemot vad många tror – sin andel av nyhetsflödet både digitalt och analogt.

Politik ökar, men främst i morgontidningarna i Stockholm. Politikbevakningen blir mellan undersökningsåren mer personlig, mer tolkande och mer känslosamt uttryckt. En liknande utveckling sker för ekonomibevakningen.

Politik är överrepresenterat bland de nyheter som delas mycket – men det är de mest hårdvinklade politiknyheterna det gäller. Bäst på att brett få sina nyheter delade är Sveriges Radio och Dagens Nyheter, som bara har en fjärdedel odelat.

Det är några av fynden i Mediestudiers återkommande innehållsanalys sedan nyheter från 2007 och 2014 har studerats. I denna skrift rapporterar ledande forskare i tolv kapitel resultat från analys av 10 000 nyheter ur 21 medier från tre städer.

Läs mer på mediestudier.se

I anslutning till rapporten har det även hållits ett seminarium där panelen bestod av Michael Karlsson, Karlstads universitet, Maria Grafström, Stockholm Centre for Organizational Research, Anna Roosvall, Stockholms universitet, Andreas Widholm, Södertörns högskola och Peter Wolodarski, DN

Moderator var Lars Truedson, föreståndare Institutet för mediestudier och producent för Medierna i P1.

Hör seminariet på mediestudier.se

Redaktör: Per Melander