Information till studenter och medarbetare med anledning av covid-19 (Uppdaterad: 11 maj 2021)

Publicerad: 29 maj, 2015

Umeåprofessor får spanskt pris

NYHET Emmanuelle Charpentier, professor, verksam dels vid Helmholtz Centrum för infektionsforskning i Braunschweig och dels vid molekylär infektionsmedicin Sverige (MIMS), Umeå universitet och Jennifer Doudna, verksam vid Doudna-laboratoriet i Berkeley, Kalifornien, har båda tilldelats Prinsessan av Asturiens vetenskapspris 2015 för teknisk och vetenskaplig forskning.

Text: Per Melander

Priset beskrivs ibland som "Spaniens Nobelpris" och är på 50 000 euro. Enligt nyhetsbyrån AP menar juryn att pristagarnas arbete om mänsklig arvsmassa är "revolutionerande" och starkt lovande för behandling av sjukdomar som bland andra cancer och cystisk fibros.