"False"
Hoppa direkt till innehållet

Studenter som inte bytt lösenord sedan 7 maj kan inte logga in på studentwebben. Detta p.g.a. skyddsåtgärder vid cyberattacken den 2 maj. Läs hur du byter lösenord.

printicon
Huvudmenyn dold.
Publicerad: 2013-02-08

Umeåprofessors forskning bakom teaterföreställning

NYHET Det är forskning av Jonas Liliequist, professor i historia, Umeå universitet, som ligger till grund för föreställningen "Maria Johansdotter", som handlar om nyckelharpspelaren och transpersonen Maria Johansdotter som levde sitt liv som Magnus Johanssson i början av 1700-talet i Stockholm.

Den impulsive Magnus sätter sin omgivning i brand med sitt virtuosa spel och sitt vackra anlete. Vi får följa en person som kämpar för sin rätt att vara och älska den han vill.
Magnus och Anna är trolovade. Men de lever på lånad tid och hotet om att Magnus biologiska kön ska avslöjas växer sig allt starkare. Vägen mot rättvisa kantas av en lurad och hämndlysten präst, Annas självmordsförsök och en dödlig vänskap med hennes bror.

Föreställningen kan ses som lunchteater den 4 - 6 mars på Studion, Umeå Folkets Hus, där lunchen ingår i biljettpriset och serveras från kl 11.30.

Läs mer om och se trailer från föreställningen Maria Johansdotter

Läs mer om Jonas Liliequists forskning

Redaktör: Per Melander