"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Publicerad: 2012-05-04

Umeås internet snabbast i västvärlden

NYHET Umeås internet är snabbast i Europa och Nordamerika, visar en nyutgiven internationell rapport. På världslistan intar Umeå en hedrande 15:e plats, bara snäppet efter några supersnabba städer i Sydkorea och Japan.

Nätverksföretaget Akamai visar i en färsk mätning att Umeå håller ställningen som en av världens snabbaste städer vad gäller bredband. Av europeiska och nordamerikanska städer är det bara Umeå som med sin plats nummer 15 förmår ta upp kampen som den enda uppstickaren utanför Asien.

Faktum är att Umeå till och med förbättrat sin position jämfört med 2010 då staden låg på en 18:e plats. När nu siffrorna ligger klara för sista kvartalet av 2011 visar det sig att Umeå klättrat till en 15:e plats på världslistan.

Bland världens snabbaste internetstäder är det framför allt Sydkorea och Japan som utmärker sig. Taegu och Taejon i Sydkorea ligger etta och tvåa, medan 41 av de 50 snabbaste städerna ligger i Japan.

Förutom Umeå så är det av övriga europeiska städer Göteborg och Geneve som utmärker sig med ett snabbt internet även om dessa inte når upp till Umeås klass. På världslistan innebär det plats nummer 50 för Göteborg medan Geneve kvalar in på plats 60.

– Det här är ett resultat av ett långsiktigt arbete för bra bredbandskapacitet i Umeå kommun. Vi började bygga ut fiber till enskilda fastigheter i mitten av 1990-talet och har länge legat i framkant när det gäller teknik och infrastruktur för it, säger Mats Berggren, vd på Umeå Energi UmeNet.

UmeNet är den aktör i Umeå som har det snabbaste bredbandet. I dagsläget erbjuder man 1 000 Mbit/s i kabeln, vilket är otroligt snabbt. Det gör det möjligt att ladda ner en långfilm på bara någon minut.

Mats Berggren fortsätter:

– Det öppna stadsnätet UmeNet arbetar kontinuerligt för att skapa erbjudanden som är anpassade utifrån våra kunders behov och önskemål. Vi arbetar för att våra kunder ska känna att UmeNet verkligen erbjuder den bästa bredbandslösningen och de tjänster som kunderna vill ha.

Umeå Energi har lagt ner över 1 400 kilometer optofiberkabel och över 75 200 kilometer fiber runt om i Umeå. Omkring 95 procent av Umeåborna har tillgång till bredband, något som gäller hela kommunen, inte bara centralorten.

– Det är unikt! Nätet är väl utbyggt även i byarna och där kan vi erbjuda användarna samma hastighet och kvalitet som i centrala stan, säger Mats Berggren.

Rapporten finns tillgänglig på Akamai´s webb och gäller för fjärde kvartalet 2011. Akamai Technologies (NASDAQ AKAM), en marknadsledande molnplattform, presenterar sin rapport Tillståndet på Internet för fjärde kvartalet 2011. Den baseras på data som hämtats från Akamai Intelligent Platform, vilket, enligt Akamai, är källan till 30 procent av all trafik på webben. Rapporten ger insikt i den viktigaste globala statistiken såsom internetpenetrationen, den mobila trafiken och datakonsumtionen, attacktrafikens ursprung, användningen av SSL, samt globala och regionala anslutningshastigheter.

Redaktör: Mikael Hansson