"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Publicerad: 2015-09-03

Umeåstudent invald i ingenjörsvetenskapsakademiens studentråd

NYHET Albin Hübsch, sistaårsstudent på civilingenjörsprogrammet i interaktion och design vid Umeå universitet, har blivit invald in i Kungliga Ingenjörsvetenskapsakademiens studentråd.

Albin Hübsch.

– Det känns jättekul, vi har första mötet nu till helgen faktiskt, säger han. I fjol drev studentrådet till exempel ett projekt för att öka intresset bland unga för ingenjörsutbildningar. Det ska bli spännande att se vad uppdraget innebär och vad det kan ge mig för möjligheter att utvecklas.

Albin Hübsch uppmuntrades av programansvariga att skicka in en ansökan till studentrådet. Under ansökningsprocessen fick han skriva och berätta om sig själv, sina studier, vilka frågor han brinner för och vilka projekt han skulle vilja driva som ledamot.
– Sedan ville de ha en intervju med mig på Skype. Efter det dröjde det några veckor innan jag fick veta att jag kommit med.

Hur många består studentrådet av?
– Tolv ledamöter från hela Sverige, tidigare har det mest varit studenter från Syd- och Mellansverige, men i år blev jag och en student från Luleå invalda. Mandattiden är två år, men eftersom man bara får sitta med under studietiden kommer jag att vara med i ett år.

Kungliga Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, har till uppgift att främja tekniska och ekonomiska vetenskaper och näringslivets utveckling. IVA har 1 300 valda svenska och utländska ledamöter som är beslutsfattare, specialister och forskare från näringsliv, akademi och förvaltning. För att akademin ska få ett aktuellt studentperspektiv och en god helhetsbild av den högre utbildningen i Sverige finns IVA:s studentråd.
– Studentrådet är till för att länka samman akademin med studenter, säger Albin Hübsch. Vi ska förmedla vad akademin gör till studenter och det studenter gör till akademin.

Vad kan du bidra med?
– Mycket kunskap om det jag pluggar och sysslar med. Jag ska representera Umeå universitet och kanske lite generellt norra Sverige, för att kunna visa hur det funkar att plugga här.

FAKTA Albin Hübsch
Ålder:
23 år.
Kommer från: Jönköping.
Bor: i kollektiv i en fyra på Mariehem.
Familj: mamma, pappa, lillasyster och lillebror, samt flickvännen Madeleine.
Studerar: femte året på civilingenjörsprogrammet i interaktion och design, Umeå universitet.
Gör på fritiden: pysslar med olika teknikprojekt tillsammans med kompisar, tränar på Iksu, umgås med flickvännen, gillar att laga mat.

Text & foto: Anna-Lena Lindskog

Redaktör: Anna-Lena Lindskog