Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Publicerad: 07 okt, 2014

Umeåstudenter prisas för designprojekt av Red Dot

NYHET Mer ergonomisk arbetsmiljö för rörmokare. En kuvös där det lilla barnet får känslan av att ligga på sin mammas bröst. Designstudenterna Dawid Dawod, Alastair Warren och Alexander Turesson kammade hem ”Best of the Best” – i tävlingen Red Dot Award: Design Concept.

Studenter och professionella designers från 63 länder tävlade i år med 4791 koncept om Red Dots prestigefyllda utmärkelser. På Designhögskolan vid Umeå universitet, vann studenterna hela sju priser, varav den finaste utmärkelsen “Best of the Best” gick till Dawid Dawods och Alastair Warrens NeoNook och Alexander Turessons Internal Cutter.

Dawid Dawod och Alastair Warren arbetade hösten 2013 i det tio veckor långa projektet ”Design solutions for preterm infants undergoing CPAP treatment” tillsammans med neonatalavdelningen på Norrlands universitetssjukhus. Syftet var att förbättra förutsättningarna för förtidigt födda barn som behöver andningshjälp via kuvös.

Med NeoNook upplever både mamma och barn närhet även när det prematura barnet behöver ligga i kuvös. En specialdesignad säng placeras i kuvösen som kopplas till en respirator och en sändare som mamman bär.

– I kuvösen är tanken att barnet ska bli lugnt av att känna mammans hjärtslag, värme, röst, andningsmönster och doft. Det gör att det utvecklas i bättre takt och rent känslomässigt skapar det ett starkare band mellan mamman och barnet, berättar Dawid Dawood och Alastair Warren.  

Alexander Turesson har arbetat i Designhögskolans tio veckors-projekt ”Plumbers future working environment” ett projekt som handlar om att förbättra rörmokares arbetsmiljö.

– Ett problem jag såg vid ombyggnation är att man ibland måste plugga igen de gamla avloppsrören. Då måste man bila upp betonggolvet runt omkring röret, vilket är krävande för både armar och axlar. Med Internal Cutter kapas röret från insidan och utåt i stället. Maskinen sätts fast på röret, centreras automatiskt och har skärhuvuden i tre olika storlekar. Du slipper vibrationerna och sparar tid. I stället för att trycka med en såg får du en bättre arbetsställning, minskar klämrisken och behöver bara kunna lyfta vikten av maskinen, säger Alexander Turesson.

Dawid Dawod och Alastair Warren tog examen från masterprogrammet i avancerad produktdesign i våras. Dawid har sedan dess arbetat för bilindustriföretaget Denso i Japan och startar i oktober den egna konsultfirman Dawod Associates. Alastair har fått jobb på den internationella designbyrån IDEO i San Francisco, en drömarbetsplats för många. Alexander Turesson går årskurs 2 på masterprogrammet i avancerad produktdesign. Han har redan hunnit med praktik på Scanias designavdelning i Södertälje, konsultbyrån Frog design i München och Atlas Copco i Örebro.

– Vi är stolta över våra studenter! På Designhögskolan försöker vi göra samarbetsprojekt med intressanta och relevanta aktörer och vi är glada att resultatet uppskattas av det internationella designfältet som granskar bidragen utifrån innovationshöjd, estetik, funktionalitet och användarbarhet, emotionellt innehåll och möjlighet att realisera projekten, säger Thomas Degn, programansvarig för masterprogrammet i avancerad produktdesign.

– Jag är tacksam över de kunskaper och de lärdomar jag har fått på Designhögskolan. Priserna är ett kvitto att utbildningen är extremt relevant och förbereder mig inför arbetslivet på ett strålande sätt, inflikar Dawid Dawod. 

Ytterligare fem studenter belönades med priser i Red Dot:Red Dot Award: Design Concept:AIRGO – Philip Nordmand Andersen, DanmarkGerridae – Ilteris Ilbasan, TurkietAlign – Ilteris Ilbasan, TurkietEnyo – Aaron Wansch, Österrike
Childcare-enabled Wheelchair Concept – Cindy Sjöblom, Sverige

Red Dot Award: Honourable Mention:
Triage – Anton Hoffman, Sverige

Läs mer om de vinnande projektenSe filmklipp om NeoNook:
Film 1
Film 2Läs mer och se Red Dots online-utställning 

Neonook har tidigare belönats med brons i IDEA:s tävling kategori Medical and Scientific och är en runner-up i Core 77.

Internal Cutter har också fått pris i IDEAs tävling.

För mer information, kontakta gärna:

Petra Käck, kommunikatör DesignhögskolanTel. 090-786 71 56E-post: petra.kack@umu.seDawid Dawod, tog examen vt 2014 vid masterprogrammet i avancerad produktdesignTel: 070-963 08 66E-post: dawid@dawod.se
dawod.se

Alastair Warren, tog examen vt 2014 vid masterprogrammet i avancerad produktdesign, Nelson, Nya Zealand,
E-post: p@alastairwarren.com

Alexander Turesson, student vid masterprogrammet i avancerad produktdesign, åk 2Tel: 073-390 47 14
E-post: alexander@at-design.se

Pressbilder för nedladdning:

NeoNookInternal Cutter Dawid DawodAlastair Warren Alexander Thuresson

Redaktör: Anna-Lena Lindskog