"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Publicerad: 2016-05-09

Umevatoriet lockar sommarlediga med kodning och elektronik

NYHET I mitten av augusti anordnar Umevatoriet i Umeå en tvådagars kurs för 13–15-åringar i programmering med en Arduino.– Vi välkomnar både dom som har erfarenhet med programmering och dom som aldrig har testat, säger Karen Stöverud, projektledare och ansvarig för kursen.

Arduino är en enkel men kraftfull liten dator som kan styra och ta emot data från motorer, servon och sensorer. Den kopplas in till en vanlig dator och programmeras därifrån. Med hjälp av programmering kan man styra något så avancerat som en robot eller något så enkelt som en lampa.

Det här är första gången Umevatoriet arrangerar en kurs i Arduino.

– Förut har vi haft sommarkurser med Legorobotar och det har varit en stor succé. Vi har länge velat följa upp detta med en kurs med mer fokus på programmering. Jämfört med legorobotar är möjligheterna med Arduino större och man lär sig att skriva kod själv, säger Karen Stöverud.

På kursen lär sig ungdomarna att programmera en Arduino samt koppla på och använda elektronisk utrustning.

– I huvudsak kommer vi att fokusera på att analysera vätskor med fotodioder och receptorer. Finns det tid över kan man även få möjlighet att prova att styra mer avancerad elektronik och robotar, säger Karen Stöverud.

– Vi förväntar oss att ungdomarna är nyfikna, har ett intresse för teknik och lust att lära. Jag vill också betona att kursen passar lika bra för pojkar och flickor.

Om kursen:

När: vecka 33, anmälan senast 3 juni.
Ålder: 13–15 år
Plats: Umevatoriet

Grupp 1 (15–16 augusti)
Grupp 2 (17–18 augusti)

Om Umevatoriet:

Målet för Umevatoriet är att främja intresset för naturvetenskap, teknik och matematik. I samarbete med för- och grundskoleförvaltningen, gymnasieförvaltningen, kommundelsförvaltningar i Umeå kommun, kranskommunerna, Umeå universitet och näringslivet tar verksamheten vara på möjligheterna för barn, elever och pedagoger att tillsammans med kompetent personal experimentera och fördjupa sina kunskaper och erfarenheter i naturvetenskap, teknik och matematik. Utgångspunkten för Umevatoriets teman är rymden. Umevatoriet har även öppet för allmänheten.

www.umevatoriet.se

För mer information, kontakta gärna:

Karen Stoverud, projektledare vid UmevatorietTelefon: 070-223 47 01
E-post: karen-helene.stoverud@umu.se

Redaktör: Ingrid Söderbergh