"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Publicerad: 2016-04-29

UNIKA elever fick Valborgsguidning och framtidsinspiration

NYHET Under Valborgsfirandet vid universitetsdammen idag sjöng Umeå studentkör och Nationskören in våren inför knappa 300 åskådare. Med i publiken var även ett gäng nyfikna, nyanlända ungdomar som läser introduktionsutbildningen UNIK på Midgårdsskolan. För att få en närmare inblick i vad universitetsstudier kan leda till fick de även en guidad tur runt campus som väckte intresse och framtidsdrömmar.

Nyanlända ungdomar erbjuds en sex veckor lång kurs i svenska, om det svenska samhället och Umeå som ungdomsstad. Kursen heter UNIK, Unga Nya i Kommunen, och är en introduktion inför programmet Språkintroduktion som riktar sig till ungdomar över 15 år som är för gamla för att börja grundskolan, men behöver stöd innan de kan börja på gymnasiet.

– Inom utbildningen ingår det att skapa förståelse för samhället och kulturen i Sverige genom att studera traditioner och lära känna Umeå som stad. Vi såg då en möjlighet i att få fira Valborg på campus och samtidigt ge eleverna chansen att stifta bekantskap med universitetet, säger Viktor Vikman, lärare på UNIK vid Midgårdsskolan, som deltog i en rundvandring på Campus Umeå med ett gäng elever, lärare och språkcoacher guidade av studentambassadören Klara Mogensen.

Hur ser eleverna på framtida studier?

Viktor Vikman poängterar att många av eleverna inte ens har uppehållstillstånd och då är det svårt att planera inför framtiden. Ändå kunde han räkna upp en rad olika drömyrken som eleverna har uttryckt och de varierar mellan allt från lastbilschaufför, läkare och lärare till militär, politiker och fotbollsproffs.

Bild på Boushra och Zainab, Språkintroduktion.
Zainab och Boushra besöker Umeå universitet tillsammans med sina klasskamrater på Språkintroduktion och UNIK på Midgårdsskolan. Foto: Mattias Pettersson

Tvillingsystrarna Boushra och Zainab från Syrien drömmer om att bli matematiklärare respektive sjuksköterska, men högst upp på agendan ligger att lära sig svenska. De är 17 år och kom till Umeå för bara fem månader sedan; på den korta tiden har de klarat av UNIK och hunnit lära sig lite svenska. Det främsta de tog med sig från rundvandringen var konstverken och sången i Valborgsframträdandet – även om de inte förstod vad sången handlade om, så hade den en skön intonation, tyckte de och kunde nog tänka sig att plugga vidare.

Artonårige Mujtaba från Afghanistan var en annan av eleverna som deltog i guidningen. Han kom till Sverige för fem månader sedan och hoppas få jobba med handel i framtiden och kan se sig själv plugga vidare vid ett universitet. Utbildningen i Sverige jämfört med i Afghanistan ser han som enklare och mer resursstark. Svenska elever har fler och större möjligheter, upplever han.

En av dem som har svårt att blicka in i framtiden och helst vill ta ett steg i taget är Yusef, som kom till Umeå från Syrien för bara 1,5 månad sedan. Han är 18 år och har precis börjat läsa UNIK. Genom sin arabiske språkcoach fick han höra mer om hur det är på Umeå universitet, men egentligen hade han helst velat gå hem. Däremot väcktes hans nyfikenhet särskilt när han fick se en 3D-skrivare i arbete i ingenjörsstudenternas 3D-labb under rundvandringen. Kanske var det också hans intresse för matematik, fysik och kemi som gjorde att just den delen av guidningen fastnade och som Yusef förhoppningsvis kan ta med sig när han känner sig redo att börja planera inför framtiden.

Läs mer om guidade turer på Umeå universitet

UNIK kurs – en introduktion till gymnasiestudier

Kursen är, liksom sitt namn, unik i sitt arbetssätt med ett tätt samarbete mellan lärare, elever och språkcoacher som har samma språkliga och kulturella bakgrund som eleverna. Coacherna bidrar med stöd i kommunikationen, hjälper eleverna att förstå kulturella skillnader och, när det behövs, hjälper till att lösa missförstånd och konflikter.

UNIK erbjuds på Midgårdsskolan, Västra gymnasiet, FOrslundagymnasiet och Dragonskolan.

Läs mer om UNIK och Språkintroduktion

Redaktör: Anna Lawrence