"False"
Hoppa direkt till innehållet

Studenter som inte bytt lösenord sedan 7 maj kan inte logga in på studentwebben. Läs hur du byter lösenord.

printicon
Huvudmenyn dold.
Publicerad: 2005-12-06

Unikt samarbete mellan Idrottshögskolan i Umeå och fyra elitidrottsföreningar

NYHET Idrottshögskolan vid Umeå universitet presenterade idag ett samarbetsavtal som slutits med fyra elitidrottsföreningar i Umeå – IBK Dalen, IF Björklöven, Umeå FC och Umeå IK. Avtalet löper på två år – 2006 och 2007.

Samarbetet bygger på en ömsesidig övertygelse om att elitidrott och akademiska studier samt forskning berikar varandra samt leder till utveckling. – Jag är oerhört glad och stolt över att vi lyckats nå en överenskommelse om ett samarbete mellan Idrottshögskolan och dessa fyra elitföreningar, säger Idrottshögskolans föreståndare Ingemar Wedman. – Men detta är bara början, vi hoppas och tror att detta samarbete kan utvecklas till att innefatta fler föreningar och fler samarbetsområden, fortsätter han.

I avtalet ingår att Idrottshögskolan vid Umeå universitet ska utbilda studieansvariga inom elitföreningarna, studievägleda elitspelare samt underlätta de elitaktivas möjligheter till studier – anpassad studiegång – med bibehållen kvalitet. Idrottshögskolan ska dessutom ta ett ansvar för att informera juniorer i elitföreningarna om möjligheten till studier vid Umeå universitet i kombination med elitidrottande, samt studievägleda dessa för att hitta det optimala valet av utbildning utifrån personliga förutsättningar. IBK Dalen, Björklöven, Umeå FC och Umeå IK kommer som motprestation inom samarbetsavtalet att marknadsföra Idrottshögskolan vid Umeå universitet. Detta kommer att ske på arenor, i programblad, på hemsidor och genom studerande spelare.

Även inom elitföreningarna är glädjen och tillfredsställelsen över samarbetet påtaglig. – Samarbetet är oerhört värdefullt för oss elitföreningar. Att skapa en socialt hållbar situation för våra spelare är grunden för att de ska kunna prestera på topp även på planen, säger Urban Karlsson, sportchef IBK Dalen.

– Att under pågående elitkarriär kunna förbereda sig för livet efter karriären genom akademiska studier skapar nya förutsättningar och är utvecklande för våra spelare, fyller Gunnar Eriksson, klubbchef i Umeå FC, i.

– Vi kanske inte alltid kan konkurrera med höga löner, men genom detta samarbete kan vi konkurrera om spelare genom ett hållbar och utvecklande social situation i kombination med en utvecklande hockeymiljö, säger Janne Karlsson, sportchef IF Björklöven. Hans Aggling, hjälptränare i Umeå IK och själv utbildad idrottspedagog, menar att samarbetet är ett naturligt steg av utvecklingen inom Umeå IK.

– Vi har under åren haft några spelare som studerat vid Umeå universitet och som gjort mycket bra ifrån sig. Tyvärr är det tufft att få ihop tränings- och matchprogram med akademiska studier och det är inte alla som lyckas med den kombinationen. Samarbetet ger oss en ny grund att stå på och tjejerna får bättre förutsättningar. Idrottshögskolan i Umeå organiserar samtliga elitidrottande studenter vid universitetet oavsett utbildningens inriktning. Man behöver alltså inte ha valt att läsa vid en idrottsutbildning eller idrottskurs för att organiseras inom Idrottshögskolan.

För mer information kontakta: Ingemar Wedman föreståndare, Idrottshögskolan, tel: 090- 786 95 90, 0709- 588 716 Lena Sandlin-Hedman utvecklingsledare, Idrottshögskolan, tel: 090- 786 95 95, 070- 527 75 64

Redaktör: Camilla Nilsson