"False"
Hoppa direkt till innehållet

Studenter som inte bytt lösenord sedan 7 maj kan inte logga in på studentwebben. Läs hur du byter lösenord.

printicon
Huvudmenyn dold.
Publicerad: 2021-11-30

Upplev domteatern i Curiosum

NYHET Alla som är nyfikna på den avancerade tekniken bakom domteatern är välkomna till den andra av fyra alldeles speciella helger på Curiosum vid Umeå universitet. Curiosum bjuder på en fängslande filmpremiär, domtekniksnack och spännande och kluriga rymdaktiviteter för alla åldrar.

Text: Ingrid Söderbergh

Med den andra specialhelgen 4–5 december fortsätter Curiosum att fira att hela huset öppnar upp för besökare och sätter domteatern och rymden i fokus. I domteatern är det premiärvisning av filmen ”Stort – en kosmisk resa genom tid och rum” med Eva Röse som berättare.

Avancerad domteknik i framkant

Domteatern är en stor byggnad med en kupolformad skärm, där bilder kan projiceras på insidan av kupolen. Kupolens roll som planetarium har en lång historia. Redan för tusentals år sedan byggdes kupolformade byggnader för att artificiellt återskapa stjärnhimlen. Helgens fokus på domteatern har därför en naturlig koppling till rymden som dessutom är ett ämne som engagerar och fascinerar många. Därför kommer rymden att vara tema för aktiviteter i hela huset.

Bygget av Curiosums domteater har finansierats med en donation från Knut och Alice Wallenbergs stiftelse. Domen ingår i det nationella projektet Wisdome vars syfte är att utveckla vetenskaplig visualisering för science centers. Vid den första specialhelgen hade Wisdome-produktionen ”Making Magic – a visual effects story” premiär i Umeå och nu är det alltså dags för den andra Wisdome-produktionen, ”Stort – en kosmisk resa genom tid och rum”, att premiärvisas på Curiosum.

– Filmen baseras på Open Space som är en öppen databas med data som astronomer runt om i världen samlat in. Vi får följa med ut på en fascinerande resa ut i rymden, och bakåt i tiden, från jorden till det allra första ljuset efter Big bang. Filmen tar upp frågor som: Hur långt bort har vi skickat satelliter? Hur långt är det till solens närmaste stjärna?”, säger Marianne Eik, pedagog på Curiosum vid Umeå universitet.

I anslutning till filmvisningen kommer de besökare som vill få veta mer om tekniken bakom domen och hur det fungerar att projicera en bild på insidan av en kupol.

Space Escape och rymdpyssel

En av Curiosums rymdaktiviteter är rymningsspelet ”Space Escape”.

– Vi tror att det kommer bli en jätterolig aktivitet för de lite äldre barnen. I spelet är deltagarna besättning på Apollo 13:s månfärd och uppgiften är att under tidspress tillsammans lösa ett antal problem och få fram koder. Målet är att säkert ta sig hem till jorden igen, säger Marianne Eik. 

Andra saker som händer i huset är exempelvis ”Våga Fråga!” där besökare får träffa och ställa frågor om rymden till två astrofysiker. I Makerspace kan besökarna prova på att simulera rymdens fysik med programmet Algodoo och i Kemilabbet utforska densitet med frågeställningen om en potatis-planet flyter. Dessutom finns det pussel och pyssel om rymden för olika åldrar.

Specialhelger visar bredden

Genom fyra festliga specialhelger vill Curiosum visa upp sitt utbud och väcka nyfikenhet och intresse för vetenskap och teknik. Med den första specialhelgen om digitala världar fick besökare utforska visuella effekter i film och hitta nya sätt att själva skapa egna världar och scener med digital teknik.

–  Nu fokuserar vi på en central del av vår verksamhet – domteatern och möjligheten för alla att digitalt resa ut i rymden. Det är jättespännande att få fortsätta upptäcka, förvånas och bli nyfiken på alla roliga saker som går att göra med vetenskap och teknik, säger Madelen Bodin, föreståndare på Curiosum vid Umeå universitet.

På grund av skärpta covid-19-restriktioner och för att värna om besökare och personal så har vi begränsat antalet platser i domteatern. Förboka gärna för att få en plats till önskad föreställning. Curiosum uppmanar också vuxna och barn med förkylningssymptom att stanna hemma. Vi har öppet för allmänheten varje helg och det händer alltid nya spännande saker att göra!

Om Wisdome:

Wisdome är en nationell satsning på digitala labb och lärmiljöer i världsklass där fem av Sveriges ledande science center samverkar: Visualiseringscenter C i Norrköping, Curiosum i Umeå, Tekniska museet i Stockholm, Universeum i Göteborg och Science Center Malmö Museer.

Läs mer om Wisdome  

Om Curiosum:

Curiosum är Umeås nya science center som bjuder in till en magisk värld för utforskande på Konstnärligt campus. Syftet är att öka barns, ungas och allmänhetens intresse och kunskaper om vetenskap och teknik. Curiosum ligger vid Umeå universitet och ingår i det strategiska partnerskapet med Umeå kommun.

Läs mer om Curiosum  

För mer information, kontakta gärna:

Marianne Eik
Samordnare
E-post
E-post
Telefon
090-786 59 82
Madelen Bodin
Universitetslektor
E-post
E-post
Telefon
090-786 96 18