"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Publicerad: 2021-11-15

Upptäck digitala världar tillsammans med Curiosum

NYHET Den 20-21 november blir det festliga dagar på Curiosum. Då fylls huset med digitalt skapande, programmering av robotar, gaming i spelhörnan och en magisk filmpremiär. Det här är den första av fyra alldeles speciella helger på Curiosum för att fira att Umeå universitets science center öppnar upp hela huset för besökare.

Text: Ingrid Söderbergh

Den första specialhelgen ”Digitala världar” äger rum 20-21 november och har temat visuella effekter, VFX, inom film och dataspel. Eventet riktar sig till alla från fyra år och uppåt.

– Vi vill lyfta programmering, matematik och fysik för barn och ungdomar, men ännu mer ge inspiration inom ämnet visuella effekter och hoppas att helgen ska bidra till en lust att skapa själv. Mycket handlar om att besökarna ska få utlopp för sin kreativitet och nyfikenhet och göra saker praktiskt och dyka ner i tekniken bakom visuella effekter, säger Stefan Johansson, biträdande föreståndare på Curiosum och projektledare för ”Digitala världar”.

Digitala världar skapade i datorn

"Magiskt" är namnet på den interaktiva utställningen som har premiär under den första specialhelgen. Här kan besökarna bland annat utforska och själv testa visuella effekter som green screen, stop motion och 3D Zoetrop.

Utställningen kompletteras av den trefaldigt prisbelönta spektakulära domfilmen ”Making Magic” som är baserad på forskningen bakom digitala visuella effekter. I föreställningen får vi följa med Peter Stormare på en hisnande resa och upptäcka hur effekter skapas – från ekvationer till explosioner. Domfilmen är producerad i Norrköping av Visualiseringscenter C,  en av Curiosums samarbetspartners inom Wisdome-projektet.

– Filmen är 30 minuter lång och ger en introduktion till vårt tema för helgen. Jag tycker att filmen är ett perfekt komplement till utställningen genom att den ger besökaren en inblick i hur visuella effekter skapas digitalt och hur digitalt innehåll kan användas för att förstärka en upplevelse, medan ”Magiskt” tar hjälp av praktiska aktiviteter för att ge förståelse för tekniken bakom visuella effekter, säger Stefan Johansson.

Upplev och utforska hela huset

Ingen ska behöva stå och vänta och inte ha någonting att göra, hela huset sjuder nämligen av experimentlusta och upptäckarglädje. Utöver utställningen finns tre olika programmeringslabbar med robotar inriktade mot tre olika åldersgrupper. En av uppgifterna är att programmera en robot så att den kör igenom en bana och smäller en ballong.

I Makerspace kan besökarna prova på att skapa musik med hjälp av ett grafiskt gränssnitt och simulera spännande fysik med programmet Algodoo.

Curiosum har tillsammans med det Umeåbaserade forumet Gamingfamiljen riggat en spelhörna. Syftet är att inspirera föräldrar till en högre närvaro på barns digitala lekplats.

– Tanken är att barnen spelar TV-spel här en stund, både Nintendo och nyare spel, medan Gamingfamiljen har en pratstund med föräldrarna om vuxennärvaro, speltid och andra funderingar. Det är viktigt att få vuxna att engagera sig i och spela med sina barn!

Specialhelger visar bredden

Curiosums föreståndare Madelen Bodin tycker att det känns mycket bra att nu öppna huset fullt ut.

– Vi har så mycket spännande inom vetenskap och teknik som vi vill göra med våra besökare. Med de här specialhelgerna sätter vi strålkastarna på olika delar av Curiosum och visar på bredden i vårt utbud. Vi hoppas nå många som inte vet vad ett science center är eller vad man kan göra på Curiosum. Genom våra specialhelger vill vi väcka nyfikenhet och ett intresse för vetenskap och teknik. Som science center vill vi också visa alla att universitetet är en spännande plats och att kunskap är coolt!, säger Madelen Bodin, föreståndare för Curiosum.

Om Wisdome:

Wisdome är en nationell satsning på digitala labb och lärmiljöer i världsklass där fem av Sveriges ledande science center samverkar: Visualiseringscenter C i Norrköping, Curiosum i Umeå, Tekniska museet i Stockholm, Universeum i Göteborg och Science Center Malmö Museer

Läs mer om Wisdome

Om Curiosum:

Curiosum är Umeås nya science center och makerspace, som bjuder in till en magisk värld för utforskande på Konstnärligt campus. Syftet är att öka barns, ungas och allmänhetens intresse och kunskaper om vetenskap och teknik. Curiosum drivs av Umeå universitet och ingår i det strategiska partnerskapet med Umeå kommun.

Läs mer om Curiosum

För mer information, kontakta gärna:

Stefan Johansson
Forskare, universitetslektor
E-post
E-post
Telefon
090-786 56 34
Madelen Bodin
Universitetslektor
E-post
E-post
Telefon
090-786 96 18