"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Publicerad: 2022-03-18 Uppdaterad: 2023-05-02, 10:17

Utbildning för alla – oavsett var du bor

NYHET Förra året gjorde norra Sveriges största digitala utbildningsmässa “Utbildning för framtiden” succé med runt 20 000 besökare. Mässan syftar till att nå studenter i norra Sverige och erbjuda utbildningsmöjligheter, oavsett vart du bor. Umeå universitet samverkar i initiativet som leds av Akademi Norr och Lapplands kommunalförbund.

Text: Petra Wester

Utbildningsmässan samlar alla lärosäten i norra Sverige. Umeå universitet, Luleå tekniska universitet, Sveriges lantbruksuniversitet, Yrkesakademin och Mittuniversitet är bara ett urval av deltagarna. I initiativet samverkar 29 kommuner i fem olika län. Dessutom deltar över 20 YH-aktörer. Med på ”Utbildning för framtiden” medverkar även landets utbildningsminister Anna Ekström.
– För Umeå universitet är mässan en chans att möta unga människor i Västerbottens inland och visa på alla de möjligheter till utbildning och karriär vi har att erbjuda här i länet, både på campus och på distans, säger Heidi Hansson, vice rektor Umeå universitet.

Blir ännu större

Mässan skapades i samband med pandemin och anordnades för första gången under förra året. Tidigare har olika lärosäten marknadsfört sina utbildningar var för sig, men under 2021 gick de samman och anordnade en digital mässa.
– Det var en fantastisk respons redan under förra året. Men till i år har vi förbättrat mässan ytterligare med ett ännu rikare utbud. Vi siktar på några tusen besökare fler än senast, säger Martin Bergvall, verksamhetschef på Akademi Norr.

Nytt för i år

Nytt för i år är att den digitala mässan har en on demand-lösning, vilket gör det smidigt för besökaren att dyka in och ta del av mässan när det passar en själv bäst. På sajten blandas information om de utbildningar som finns tillgängliga i norra Sverige, med paneldebatter, föreläsningar och inspiration som gör valet av utbildning lättare.

– Som norra Sveriges ledande bredduniversitet har vi ett stort ansvar för kompetensförsörjningen i vår del av landet. De enorma industriinvesteringarna vi ser i Norrbotten och Västerbotten innebär arbetstillfällen för den som vill bo och leva här. Men, det innebär också en utmaning för samhället i stort att växa och skapa förutsättningar att ta vara på dessa möjligheter. Därför är jag väldigt glad att vi har det här täta samarbetet med kommunerna i Akademi Norr, säger Heidi Hansson.

Inspirerande mässa

Utbildningsmässan pågår under hela vecka 12. Nu börjar det bli dags att skicka in ansökan för den som planerar att studera till hösten.

– Det känns jätteviktigt att genom den här mässan få sprida vilka utbildningsmöjligheter som finns för personer som bor i inlandet. Det finns ett stort behov att olika kompetenser, och det är bra att det finns möjlighet att plugga och stanna kvar i sin hemkommun, säger Johan Danielsson, skolledare vid Lycksele kommun.

Om utbildningsmässan

  • anordnas under vecka 12.
  • är norra Sveriges största utbildningsmässa.
  • passar alla som har tankar på att utbilda sig, vill kika på möjligheter att byta yrke eller som vill undersöka hur marknaden ser ut för olika yrken.
  • samlar utbildningsaktörer som Umeå universitet, Luleå tekniska universitet och Mittuniversitetet.
  • arrangeras för andra året i rad. Förra året gjorde mässan succé med cirka 20 000 besökare.
  • Bakom evenemanget står Akademi Norr och Lapplands kommunalförbund.

Besök mässan via länken.