Information till studenter och medarbetare med anledning av covid-19 (Uppdaterad: 4 december 2020)

Publicerad: 27 apr, 2020

Utredare vill göra om fria skolvalet

NYHET "Kvotering och lottning i stället för köplatser till populära skolor – och mer pengar till kommunala skolor". I ett nyhetsinslag i Sveriges radio meddelas det som en av slutsatserna i en utredning ledd av Björn Åstrand, lektor vid Umeå universitet och av regeringen utsedd till särskilda utredare, för att minska skolsegregationen och förbättra resurstilldelningen till förskoleklass och grundskola.

Text: Per Melander

Skolverket bör ta över driften av skolvalet och föräldrar ska inte längre kunna ställa sina barn i kö till förskola och skola, föreslår Björn Åstrand. I stället ska bland annat kvotering och lottning bidra till mer blandade klasser i de mest populära skolorna.

Läs och hör mer på sverigesradio.se

Läs tidigare nyhet om utredningsuppdraget på umu.se