"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Publicerad: 2025-05-21

Vad påverkar konkurrensen i offentlig upphandling?

NYHET Offentlig upphandling styr hur offentliga medel används, men alla krav som ställs i processen påverkar inte konkurrensen på samma sätt. I en ny avhandling visar doktorand Samielle Drake, vid Handelshögskolan, hur regler, rättsliga tvister och lokal marknadsstruktur formar vilka företag som deltar i upphandlingar, och till vilket pris.

Varje år upphandlar svenska kommuner och myndigheter varor och tjänster för enorma summor pengar, motsvarande nästan en femtedel av landets BNP.

– Ändå saknas mycket kunskap om vad som påverkar deltagande och priser, och hur, säger Samielle Drake.

Vad styr vilka företag som väljer att lägga anbud? Och hur påverkas priset när offentliga aktörer ställer olika typer av krav? Det undersöker Samielle Drake i sin doktorsavhandling i nationalekonomi vid Handelshögskolan. Genom att kombinera teori med statistiska analyser av svenska upphandlingar bidrar avhandlingen med ny kunskap om hur regler, krav, rättsliga processer och marknadsförutsättningar påverkar konkurrensen i offentlig upphandling.

Olika krav har olika utgång i upphandling

Ett fokus i avhandlingen är hur olika typer av krav påverkar vilka företag som deltar, och till vilket pris. I en studie undersöks miljökrav inom städtjänster. Resultaten visar att vissa krav kan höja anbudspriserna eller minska antalet deltagare, medan andra krav inte har någon tydlig effekt på deltagandet, men ändå påverkar prisbilden.

En annan delstudie visar att det spelar stor roll när i upphandlingsprocessen ett krav ställs. Om ett krav gäller redan i anbudsskedet kan det avskräcka fler företag från att delta, medan krav som gäller först vid kontraktets genomförande främst påverkar priset.

– Vi har utvecklat en modell som visar hur olika typer av krav påverkar konkurrensen olika beroende på när de tillämpas, i anbudsfasen eller först när kontraktet ska genomföras, säger Samielle Drake.

Upphandlingar överklagas också. Men vad händer efter en sådan rättslig prövning? Avhandlingen visar att antalet anbudsgivare sjunker i efterföljande upphandlingar, särskilt bland små och lokala företag. En möjlig förklaring är att osäkerheten kring upphandlingsprocessen ökar, vilket gör det mindre attraktivt att lägga anbud.

Lokal konkurrens påverkar möjligheterna för små företag

I avhandlingens studeras även hur marknadsstrukturen påverkar deltagandet i upphandlingar. Forskningen visar att i kommuner där städmarknaden domineras av ett fåtal stora aktörer, har mindre företag svårare att delta och vinna kontrakt. Där konkurrensen är jämnare, gynnas små och medelstora företag.

– Samtidigt hittar jag att EU:s upphandlingsdirektiv från 2014, som bland annat avsåg att göra upphandlingarna mindre komplexa, mer transparenta och enklare för små och medelstora företag att delta i, har haft viss positiv effekt på små företags deltagande, men inte deras förmåga att vinna städkontrakt, säger Samielle Drake.

Personporträtt på Samielle Drake

– Efter disputationen kommer jag fortsätta forska vid Enheten för Nationalekonomi samt CERUM vid Umeå Universitet, med fokus på upphandling, överprövningar, hållbarhet, prissamordningar och konkurrens.

Om disputationen
Samielle Drake, Handelshögskolan försvarar sin avhandling med den svenska titeln: Att navigera offentlig upphandling (Engelsk titel: Navigating Public Procurement).

Dag: Fredag den 23 maj
Tid: 10:00 – 12:00
Plats: Hörsal UB.A.220 – Lindell 2

Läs hela avhandlingen här