"False"
Hoppa direkt till innehållet

Studenter som inte bytt lösenord sedan 7 maj kan inte logga in på studentwebben. Läs hur du byter lösenord.

printicon
Huvudmenyn dold.
Publicerad: 2009-10-12

Våga se destruktiv grabbkultur - Maskulinitetsforskaren Michael Kimmel manar till debatt om unga män

NYHET Nollningsfester som slutar med studenter medvetslösa av alkoholförgiftning är inte harmlösa pojkstreck, utan en del av en kultur som vi måste våga debattera. Det menar den amerikanske sociologen Michael Kimmel, en av världens mest erkända maskulinitetsforskare. Kimmel gästar Umeå universitet för att hålla två öppna föreläsningar den 22 oktober.

I sin nya bok Guyland har Kimmel intervjuat hundratals unga män och kvinnor mellan 16-26 år på colleges och universitet i USA. De intervjuade är medelklassbarn med trygga familjeförhållanden bakom sig, de är ofta framstående i idrott och populära i skolan.

I intervjuerna tydliggörs att de unga männen är del av en egen kultur. Det är en kultur där männen förväntas supa, slåss och knulla runt, och där det värsta skällsordet är att kallas för bög. Att bevisa sin manlighet inför andra män blir det viktigaste, även om det innebär att bryta lagar eller förnedra medmänniskor.

Liknande observationer av ”grabbkulturer” har gjorts runt om i Europa och Kimmel uppmanar nu omvärlden att våga ta tag i detta problem. Han menar att det är dags att sluta säga ”boys will be boys” och hoppas att dessa pojkar ändå kommer att växa upp till ansvarsfulla män.

VÄLKOMMEN TILL PRESSKONFERENS MED MICHAEL KIMMEL

22 oktober 14.00 i Betula, medicinska biblioteket, Umeå universitet.

Öppen föreläsning om Guyland med Michael Kimmel

MEN AND HEALTH: WHAT YOUNG MEN SAY and don´t say ABOUT THEIR LIVES AS GUYS
22 oktober 15.15 i Betula, medicinska biblioteket, Umeå universitet.

Under dagen håller Michael Kimmel ytterligare en öppen föreläsning:

"GLOBALIZATION AND ITS MAL(E) CONTENTS: Masculinity and the Extreme Right in the United States and Sweden"
22 oktober 10.15, hörsal 205 samhällsvetarhuset, Umeå universitet

För mer information och frågor kontakta:

Kerstin Edin, forskarassistent Institutionen för folkhälsa och klinisk medicin tel: 090 - 785 13 33
e-post: kerstin.edin@epiph.umu.se

Michael Kimmel, född 1951, arbetar på Stony Brook University i New York. Han är talesperson för den amerikanska organisationen NOMAS (The National Organization For Men Against Sexism). Hans område är maskulinitetsforskning, han är bland annat författare till Manhood in America som anses vara ett av fältets viktigaste verk. Kimmel har även tidigare varit Sverigeaktuell; i en intervjustudie har han jämfört högerextrema män från Sverige och USA. I studien intervjuar han bland andra Jackie Arklöf.

Läs mer om Michael Kimmel på: http://www.concertideas.com/mk/
Läs mer om boken Guyland på: http://www.guyland.net/

Föreläsningarna arrangeras av Umeå Centrum för Genusstudier (UCGS) med sponsring från Umeå Centre of Global Health research (UCGHR)

Redaktör: Elin Andersson