"False"
Hoppa direkt till innehållet

Studenter som inte bytt lösenord sedan 7 maj kan inte logga in på studentwebben. Läs hur du byter lösenord.

printicon
Huvudmenyn dold.
Publicerad: 2022-12-22

Våra tarmar reglerar hur sött julmusten smakar

NYHET Vad vi äter definierar mycket av våra liv och traditioner men faktiskt också vår smak. Mängden socker i kosten påverkar hur vi uppfattar sötman i till exempel julmust eller knäck, visar ny forskning från Umeå universitet.

Text: Sara-Lena Brännström

Mattias Alenius forskargrupp på Institutionen för molekylärbiologi har funnit ett hormon i tarmen som kopplar tidigare sockerintag till smakupplevelse och matval.

Studien som nyligen publicerades i den vetenskapliga tidskriften Nature Communications visar att bara ett par procents ökning av socker i kosten fick tarmen hos bananflugor att frisätta ett hormon som heter hedgehog till cirkulationen. Hormonet får smakcellerna att minska sitt svar på socker, mat och dryck smakar alltså mindre sött och flugorna börjar då att välja bort söt kost.

Kroppen minns sötman

Hedgehog har en långverkande effekt. Smakcellerna lagrar hormonet så att kroppen minns de senaste måltidernas sockerinnehåll. Anledningen tror forskarna är att flugans metabolism ska bli beredd på mer sockerrik mat i framtiden. Flugan uppskattar också socker mindre, vilket gör att risken för överkonsumtion av socker minskar.

– Genom hedgehog sänker kroppen hjärnans uppfattning av sockerinnehållet i maten så mycket att flugan kan tappa intresset för socker, säger Mattias Alenius, professor i molekylärbiologi.

Det handlar om en dragkamp mellan hjärnan och kroppen

Människan har också hedgehog-genen och nästa projekt för forskargruppen är att studera om socker påverkar nivåerna av hedgehog i blodet även hos människor. Men hos människor finns även insulin som styr hjärnans sötsug på kort sikt.

– Det handlar om en dragkamp mellan hjärnan och kroppen. Hjärnan behöver bara socker och kroppen behöver annat, såsom protein för att bibehålla till exempel muskler.

Flera mekanismer styr

Så att tro att det går att bota sötsug genom att kalasa på julgodis eller andra sötsaker är förmodligen att hoppas på för mycket. Många upplever att en sockerrik kost snarare gör att vi äter mer socker – och troligen är det så, menar Mattias Alenius.

– Människan är en mycket mer komplex varelse och andra mekanismer spelar också in, som syn och vanor, för vårt val av mat. Prova själv att ta bort söta flingor, läsk och godis under ett par veckor och se om sötman blir intensivare. Från att ha varit storkonsument så slutade jag nästan dricka läsk efter ett par veckor utan socker, det blev bara för sött, säger Mattias Alenius.

Om den vetenskapliga artikeln

Yunpo Zhao, Mohammed A. Khallaf, Emilia Johansson, Najat Dzaki, Shreelatha Bhat, Johannes Alfredsson, Jianli Duan, Bill S. Hansson, Markus Knaden, Mattias Alenius (2022). Hedgehog-mediated gut-taste neuron axis controls sweet perception in Drosophila. Nature Communications 13, 7810.

https://doi.org/10.1038/s41467-022-35527-4

För ytterligare information, kontakta gärna: