"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Publicerad: 2019-12-19

Världens länder har valt nya namn på exoplaneter och stjärnor

NYHET Sveriges exoplanet ligger 400 ljusår från jorden och får nu kallas Isagel. Den kretsar kring stjärnan Aniara i Karlavagnen. De nya namnen, ur Harry Martinsons välkända dikt, är två av namnen för exoplaneter och deras stjärnor som tillkännagavs 17 december.

Text: Ingrid Söderbergh

De nya namnen har valts av allmänheten i fler än 110 länder för att fira den Internationella astronomiska unionens 100-årsjubileum.

Marianne Eik, informationsassistent på Curiosum vid Umeå universitet har varit med i task-force-gruppen som Internationella Astronomiska Unionen (IAU) haft.

– Under år 2019 har det varit flertalet astronomiska jubileer, därför blev det ett ”superrymdår”. Internationella Astronomiska Unionen fyller 100 år, Svenska rymdstyrelsen likaså och därtill kommer 50-årsjubiléet av den första månlandningen. IAU utsåg en task force i Sverige som leds av Robert Cumming på Chalmers och det är också via IAU som Sverige fick ett eget exoplanetsystem att döpa. Allmänheten hade chans att rösta på namn utvalda av en jury i Sverige, säger Marianne Eik.

Astronomiska observationer under en generation har nu upptäckt över 4 000 planeter som kretsar kring andra stjärnor – de kallas exoplaneter. Antalet upptäckter fortsätter i dag att fördubblas vart 2½ år, vilket avslöjar anmärkningsvärda nya populationer av planeter och sätter vår jord och vårt solsystem i perspektiv.

Astronomer katalogiserar sina nya upptäckter med hjälp av beteckningar som påminner om telefonnummer. Samtidigt har intresset ökat bland både astronomer och allmänheten för att också tilldela egennamn på samma sätt som för solsystemets himlakroppar.

 

Om Curiosum:

Curiosum är Umeås nya science center som har ett uppdrag att väcka intresse för vetenskap och teknik. Det öppnar på konstnärligt campus under 2020.

https://curiosum.umu.se/