"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Publicerad: 2014-11-17

Vetenskapslunch om design av framtidens bibliotek

NYHET I veckans Vetenskapslunch torsdag den 20 november på Kafe Station utmanar Aditya Pawar den traditionella bilden av ett bibliotek. Aditya Pawar kommer från New Dehli i Indien och är forskarstuderande vid Designhögskolan.

Han studerar hur man kan skapa plattformar för att kunna nå allmänheten och andra grupper så att de kan delta och tillsammans med designers lösa olika problem, ett forskningsområde som kallas social innovation and design.

– Jag kommer att berätta om mina erfarenheter från att arbeta med bibliotek i Nederländerna. Därefter tänker jag utmana bilden av hur ett bibliotek bör vara genom att visa innovativa designprojekt. Jag kommer att avsluta med att beskriva hur bibliotek kan involvera allmänheten för att hjälpa till med att skapa nya tjänster.

Hur känns det att föreläsa på stan för allmänheten och vilka förväntningar har du?

– Detta är en viktig del av forskningen – och i design – eftersom vi jobbar för samhällets bästa. Det första steget är därför att starta en dialog med allmänheten, vilket är en tvåvägsprocess där jag lär mig lika mycket som publiken. Mitt arbete blir mer meningsfyllt!

Vad tycker du om Umeås nya bibliotek?

– Jag är medveten om att det nya biblioteket har kritiserats av många olika anledningar i media, men jag skulle inte oroa mig över det eftersom en förändring i sig ofta upplevs obehaglig. För mig är ett bibliotek en mix av människor, sociala upplevelser, infrastruktur men också politik, vilket inte kommer att märkas förrän biblioteket varit igång ett tag. I denna bemärkelse är det bibliotekarierna och allmänheten som är huvudpersonerna och de kommer att avgöra kvaliteten på biblioteket. Jag vet att det gamla biblioteket hade en underbar personal som jag hoppas fortsätter bidra till att göra det nya biblioteket till en lika bra eller kanske en än mer extraordinär upplevelse.

Om arrangemanget:

Tid: torsdagen den 20 november klockan 12.15–13.00
Plats: Kafé Station, Umeå

Program Vetenskapsluncher hösten 2014

Redaktör: Ingrid Söderbergh