"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Publicerad: 2024-11-20 Uppdaterad: 2024-11-25, 11:13

Vilka deltar i hälsoundersökningar som erbjuds via företagshälsovården?

NYHET Andreas Stenling och Robert Lundmark, forskare vid Institutionen för psykologi, har tillsammans med kollegor från Gymnastik- och idrottshögskolan (GIH), Uppsala universitet samt Göteborgs universitet publicerat den första studien inom ramen för det 6-åriga forskningsprogrammet "WORK TOGETHER" som drivs från GIH och finansieras av FORTE.

Studien visar på skillnader mellan yrkesgrupper och sektorer

I artikeln "In or out of reach? Long-term trends in the reach of health assessments in the Swedish occupational setting" presenteras en studie av vilka grupper som har deltagit i den mest använda hälsoundersökningen (Hälsoprofilbedömning) på svenska arbetsplatser mellan 1995 och 2021. Forskarna jämförde 418 286 deltagare i undersökningen med mellan 5 och 6 miljoner personer från den svenska arbetsföra befolkningen under sex tidsperioder, för att identifiera grupper som deltagit i olika stor utsträckning.

Resultaten visar att vissa grupper varit överrepresenterade, så som medelålders personer, födda i Sverige, i yrkesgrupper med högskolekompetens, anställda i lönsamma företag och låg personalomsättning, medan personer med låg inkomst och anställda i små företag eller organisationer varit underrepresenterade.

De senaste åren (2015-2021) har de mest underrepresenterade grupperna i offentlig sektor varit kvinnor inom utbildnings- och omsorgsyrken medan i privat sektor har personer inom service- och butiksförsäljning varit de mest underrepresenterade. Studien belyser även trender i deltagande över tid.

Den hälsoprofilbedömning som undersöktes i studien är utvecklad av HPI Health Profile Institute och inkluderar frågor om bland annat levnadsvanor och upplevd hälsa, mätningar av vikt, längd, blodtryck och kondition, samt ett hälsosamtal.

Programmet "WORK TOGETHER" kommer att pågå till 2029 och nästa steg är att undersöka vilken möjlig effekt deltagande i hälsoundersökningen kan ha haft på deltagarnas hälsa på kort och lång sikt, samt undersöka upplevda möjligheter och hinder för såväl arbetstagare, arbetsgivare och företagshälsor att deltaga/leverera hälsoundersökningar på arbetsplatsen. HPI Health Profile Institute och Sveriges Företagshälsor är samverkanspartners i programmet.