Information till studenter och medarbetare med anledning av covid-19 (Uppdaterad: 20 januari 2021)

Publicerad: 01 dec, 2014

VK: "Bildning som motstånd"

NYHET Julia Pennlert, doktorand i litteraturvetenskap, Umeå universitet, kommenterar i en VK-krönika en nyutkommen antologi som aktualiserar debatten om humanioras roll och betydelse.

Ur krönikan: "Men Meningens motstånd får mig att fundera över den 'humanistiska identiteten' som så fast förankrad i ett behov av att stå utanför, bilden av humanisten som likt konstnären är den enda som kan skildra samtiden med någorlunda nykter blick, genom närstudier, tolkning och textläsning. Vad är problemet om humanisten reduceras till en positiv påhejande ambassadör för humaniora? Kan den inte i stället få motsatt effekt?"

Läs hela krönikan på vk.se

Redaktör: Per Melander