"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.

Ranking

Ranking av lärosäten är till för att vägleda såväl studenter som forskare och bidragsgivare att hitta det lärosäte som passar bäst för deras ändamål bland de cirka 17 000 lärosäten som finns i världen. Hanteringen runt ranking är komplex och det finns skilda meningar om vad de egentligen mäter och de olika mätningar tar hänsyn till olika aspekter. Senaste nyheterna hur det går för Umeå universitet finns längst ned på sidan.

Mätningar Umeå universitet bevakar

De tre rankinginsitut Umeå universitet har valt att titta närmare på är så kallade aggregerade rankingar som tillhör de äldsta, är bland de internationellt mest kända och uppmärksammas mest. Du hittar dem nedan.

 

Times Higher Education

Times Higher Education genomför och publicerar både Times Higher Education's World University Rankings (THE) och Times Higher Education Impact Ranking som båda räknas som några av de mest inflytelserika i världen. Rankningarna är baserade på en omfattande datainsamling från universiteten själva, publikationer och andra källor. Nedan är resultaten för de senaste åren och här är länk till THE:s webbplats där du själv bland annat kan se hur universitetet ligger till i de olika målen Sustainable Development Goals (SDG).

År 2024:

201-300: Times Higher Education Impact Ranking 2024 
401-500: World University Rankings 2024

 

År 2023:

301-400: Times Higher Education Impact Ranking 2023
401-500: World University Rankings 2023

År 2022:

401-600: Times Higher Education Impact Ranking 2022
351-400: World University Rankings 2022

QS World University Rankings

QS World University Rankings publiceras av företaget Quacquarelli Symonds (QS), ett brittiskt företag som specialiserar sig på högre utbildning. QS rankar cirka 1 500 universitet från hela världen och ger också ytterligare rankningar baserat på region och disciplin.

456: Quacquarelli Symonds (QS) World University Rankings 2025
465: Quacquarelli Symonds (QS) World University Rankings 2024
369: Quacquarelli Symonds (QS) World University Rankings 2023

ShanghaiRanking - Academic Ranking of World Universities (ARWU)

Academic Ranking of World Universities (ARWU), också känd som Shanghairankingen, publiceras av Shanghai Jiao Tong University i Kina. Rankingen använder sex olika indikatorer och är den enda av de stora som räknar in Nobelprisen och Fieldsmedaljen som indikator. ARWU tar liten hänsyn till lärosätenas storlek, vilket betyder att stora lärosäten gynnas och antalet publikationer räknas till exempel inte per lärare, även om storleken vägs in och redovisas i vissa indikatorer.

601-700: ShanghaiRanking 2023 for Umeå universitet

Andra utmärkelser och ackrediteringar

Flera av våra högskolor har egna rankingar och bedömningar de lägger vikt vid. Till exempel brukar Designhögskolan rankas av Red Dot design medan Handelshögskolan är ackrediterade av AACSB (Association to Advance Colleigate Schools of Business).

1: Universites in the Americas & Europe av Red Dot 
Handelshögskolans ackreditering av AACSB

 

 

Senast uppdaterad: 2024-06-17