"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.

Fjärrundervisning

Fjärrundervisning innebär att undervisning och lärande ges möjlighet att ges synkront, i interaktiv form, genom användning av digitala teknologier.

Hur ser samverkan ut när det gäller Pedagogiska institutionen och fjärrundervisning?

I projektet samverkar vi med Region 10 (R10), en frivillig sammanslutning av tio inlandskommuner i Norr- och Västerbottens inland, (Arjeplog, Arvidsjaur, Dorotea, Lycksele, Malå, Norsjö, Sorsele, Storuman, Vilhelmina och Åsele), samt Örnsköldsviks kommun.

Hur är projektet finansierat?

Projektet är en del i regeringens satsning på svensk skola via sk ULF-medel, där ULF står för Utveckling, Lärande, Forskning.

Vad är målsättningen med projektet?

Målsättningen med ULF är skolutveckling på vetenskaplig grund och specifikt på fjärrundervisning i vårt projekt.

Vilka är de största utmaningarna?

På ett övergripande plan utgör fjärrundervisning ett medel för att kunna hantera lärarbristen, och på så vis säkerställa en likvärdig utbildning oavsett var i landet man som elev bor. I det mer konkreta projektarbetet är en annan utmaning att projektet baseras på en symmetrisk och komplementär samverkan, vilket innebär nya angreppssätt för oss som forskare när det gäller forskningsdesign, problemformulering etc. Sedan har givetvis Coronapandemin ställt till det en del, samtidigt som den gjort hela projektet än mer angeläget.

Vad är det roligaste med arbetet?

Det roligaste är samtidigt just den symmetriska och komplementära samverkan som verkligen fungerar utmärkt, och som berikar institutionens övriga verksamhet på flera sätt som exempelvis utbildningsprojekt, doktorandtjänst, nya ansökansmöjligheter och gästföreläsare på våra grundutbildningar.

Vilka av institutionens medarbetare är inblandade?

J. Ola Lindberg, Jörgen From, Fanny Pettersson, Gerd Pettersson, Josef Siljebo, Simon Skog, Tomas Holmgren, Robert Holmgren. Sedan har vi även Katarina Parfa Koskinen som också arbetar med fjärrundervisning relativt Sameskolstyrelsen.

Kontakt

Jörgen From
Universitetslektor
E-post
E-post
Telefon
090-786 65 10
Senast uppdaterad: 2023-02-15