Bakgrund - Jag har en bakgrund som legitimerad sjuksköterska, har en docentur i sociologi och blev professor med inriktning mot kostsociologi hösten 2018. Sedan 2022 är jag prefekt vid institutionen.
Forskning och forskarhandledning
Jag disputerade 2000 på avhandlingen "Looking Good. A study of gendered body ideals among young people". Mina huvudsakliga intresseområden har över åren rört sig kring områden som; medicinsk sociologi, sociologin om kroppen, genus, ungdomar, hälsa samt sociala och kulturella aspekter på mat och måltider. Jag har varit involverad i en rad tvärvetenskapliga projekt med forskare från fysioterapi, omvårdnad och allmänmedicin. Projekten har bl.a. fokuserat på genusbaserade erfarenheter och uttryck för hälsa och ohälsa, däribland stress och depression, samt på ungdomar med funktionshinder och deras syn på kroppen. Jag är också intresserad av kulturella aspekter på hälsa och sjukdom, där jag bl.a. studerat mediernas konstruktion av depression och genus. Tillsammans med forskare vid Sociologiska institutionen har jag varit engagerad i forskningsprojektet: Endosisters- informationsarbete och socialt stöd i en digitalt förkroppsligad patientrörelse. I det pågående projektet: Elitidrottselevers komplexa matvardag studerar jag tillsammans med en doktorand och forskare från institutionen samt från pedagogik hur kunskaper och kompetenser kring kost och hälsa ser ut hos elever och lärare på elitidrottsgymnasier.
Handledning av doktorander För närvarande är jag huvud- respektive bihandledare för tre olika doktorandprojekt vid institutionen. Dels är jag huvudhandledare för Julia Carrillo Ocampo -Sustainable gastronomy samt Veronica Abnerssons projekt -Vegansk/grön gastronomi. Dels är jag bihandledare för Ida Davidsson – i projektet Elitidrottselevers komplexa matvardag.
Undervisning
Min undervisning är på senare år huvudsakligen inriktad på kvalitativ metod, handledning och examination av uppsatser på grund- och avancerad nivå. Under 2015 utsågs jag till Meriterad lärare och 2016 till Excellent lärare.
Ledningsuppdrag
Mellan 2008–2015 var jag prefekt på sociologiska institutionen och från hösten 2018–2019 föreståndare för Restauranghögskolan, Umeå universitet. Sedan 2022 är jag prefekt vid institutionen för Kost- och måltidsvetenskap.
Samverkan
Över åren har jag samverkat med forskare vid en rad olika institutioner samt med organisationer utanför akademin. Sedan 2019 är jag engagerad i ett samarbetsprojekt med Maja Beskow skolan i Umeå. År 2020 valdes jag in som ledamot i Måltidsakademin och sedan sedan vt 2023 är jag suppleant i Gastronomiska Stiftelsen.