"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.

Demian Horst

Som prefekt är jag ansvarig för att hantera och säkra institutets verksamhet och leda personalen genom att främja utveckling och samarbete kopplat till Designhögskolans mål och visioner.

Kontakt

E-post
Telefon

Verksam vid

Anknytning
Universitetslektor vid Designhögskolan vid Umeå universitet Roll: Prefekt
Plats
Östra Strandgatan 30 Umeå universitet, 901 87 Umeå

Bakgrund

Jag föddes i södra Brasilien och har tyska rötter. Efter att ha avslutat min kandidatexamen i industridesign hos Universidade Federal do Paraná år 1998, anslöt jag mig till ett lokalt bussföretag som ägdes av en familj av svenska invandrare. Denna erfarenhet lärde mig vikten av teamwork och användarcentrerad design. Det väckte också min nyfikenhet om skandinavisk kultur och design. 2001 flyttade jag till Sverige för att studera på Designhögskolan vid Umeå universitet, där jag specialiserade mig inom transportdesign. Under min masterexamen utvecklade jag ett brett kontaktnätverk som ledde till en sommarpraktik på Saab Automobile, som senare stöttade mitt examensarbete. Efter examen anslöt jag mig till den tillämpade forskningsgruppen vid skolan och samarbetade med Volvo Trucks. Därifrån skiftade jag gradvis fokus till att hjälpa till med transportdesignprogrammet vid skolan. 2005 anslöt jag mig till General Motors i Tyskland för att få mer insikt i hur bilindustrin fungerar från insidan. I tre år var jag involverad i produktionsdesign kopplad till varumärkena Opel och Saab. I slutet av 2008 rekryterades jag av Designhögskolan och återvände till Umeå för att vara lärare och programansvarig, en roll som jag höll med stolthet och entusiasm fram till 2021. I en sådan roll var jag ansvarig för att upprätthålla och utveckla innehållet och riktningen för vår internationellt etablerade MFA i Transportdesign.

Vad jag gör på Designhögskolan

Som prefekt är jag ansvarig för att hantera och säkra institutets verksamhet och leda personalen genom att främja utveckling och samarbete kopplat till Designhögskolans mål och visioner. Jag tycker om att hitta, förbereda och genomföra samarbetsprojekt med externa partners, och arbetar gärna tillsammans med programansvariga såväl som lärare och tar en aktiv del i undervisning och handledning på skolan. Jag är involverad i många kurser från transportdesignprogrammen och stöder ofta studenter med min erfarenhet av digital modellering, visualisering, strategisk design och storytelling. Under de senaste åren har jag också granskat och rådgivit kandidatstudenter under deras portföljkurs.

Skolans årliga examensevent, UID Design Talks & Degree Show, är ännu ett projekt som jag tycker om att vara en del av. Det innebär regelbunden planering och marknadsföring för att koppla samman designbranschen med den enastående talangpoolen som finns på skolan. Detta evanemang har blivit en etablerad och mycket uppskattad händelse i den internationella designkalendern, vilket skapar möjligheter för networking och viktiga diskussioner om ämnets framtid.

Jag hjälper gärna med:

Produkt och Fordonsdesign
Form och estetik
3D Modelling
Visuell kommunikation
Storytelling i design
Allmäna samarbetsfrågor

Plastics in automotive engineering PIAE EUROPE, VDI Verlag 2018 : 1-9
Horst, Demian