Hoppa direkt till innehållet

Information till studenter och medarbetare med anledning av covid-19 (Uppdaterad: 22 februari 2021)

printicon
Personalbild Demian Horst

Demian Horst

Jag ansvarar för att upprätthålla och utveckla innehållet och riktningen för vårt MFA-program inom transportdesign. Jag har också en aktiv roll i undervisning och handledning på skolan.

Kontakt

E-post
Telefon

Verksam vid

Anknytning
Universitetsadjunkt vid Designhögskolan vid Umeå universitet
Plats
Östra Strandgatan 30 Umeå universitet, 901 87 Umeå

Bakgrund

Jag är en av de internationella medlemmarna i vår fantastiska fakultet. Med tyska rötter men födda i södra Brasilien där jag fick min bachelorutbildning i industriell design har jag alltid varit väldigt nyfiken på att studera, arbeta och bo utomlands. Min karriär startade 1998 när jag var frisk från universitetet, gick jag med i en lokal bussdesign och tillverkningsföretag ägd av en familj av svenska imigranter. Flera frön planterades då. Betydelsen av lagarbete, kunskap om toppmoderna 3D-designverktyg och medvetenhet om värdet av användarcentrerad fordonsdesign. 2001 flyttade jag till Sverige för att specialisera sig på fältet och gick med i denna skola som den första brasilianen att någonsin studera i programmet. Under mina mästare utvecklade jag stora kontakter som ledde till en sommarutbildning på Saab Automobile och till deras efterföljande stöd i mitt avhandlingsprojekt. Efter examen gick jag med i den tillämpade forskargruppen på skolan och blev involverad i ett samarbetsprojekt med Volvo Lastvagnar. Därifrån började jag gradvis flytta min tid och uppmärksamhet åt att hjälpa transportdesignprogrammet. År 2005 valde jag ett karriärflytt som innebar att man fick mer inblick i hur bilindustrin fungerar från insidan. Jag gick med i General Motors i Tyskland och i 3 år deltog i produktionsdesign kopplad till varumärkena Opel och Saab. I slutet av 2008 blev jag inbjuden att återvända till Umeå för att vara ansvarig för MfA i Transportation Design, en roll som jag haft med mycket stolthet och entusiasm sedan dess.

Vad jag gör vid UID

Jag ansvarar för att upprätthålla och utveckla innehållet och riktningen för vårt internationellt etablerade MFA-program inom transportdesign. Att hitta, förbereda och genomföra samarbetsprojekt med externa partners är delar av mina uppgifter. Jag arbetar tillsammans med programledare och föreläsare och deltar aktivt i undervisning och handledning på skolan. Förutom läraranmälan i alla kurser från TD-kursplanerna stöder jag ofta studenter med min erfarenhet av digital modellering och visualisering. Under de senaste åren har jag också varit involverad i granskning och rådgivning av kandidatexamen under sin portfölj kurs.

Skolans årliga evenemang för att fira sitt doktorandarbete är också ett projekt jag tycker om att vara en del av. Det handlar om planering och marknadsföring för att ansluta den professionella världen till det utmärkta resultatet från våra examensstuderande. UID'10, '11, '12 ... och vårt senaste evenemang UID'17 har varit ganska framgångsrika för att projicera skolan. Denna erfarenhet är en av anledningarna till mitt ökade deltagande i globala beslut i samband med strategiskt samarbete vid UID.

Prata med mig om:

  • Produkt & Fordonsdesign
  • Estetik & Form
  • 3D-modellering
  • Visuell kommunikation
  • Storytelling i Design
  • Allmän samverkansfrågor