"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.

Leon Jona Schierholz

Doktorand i molekylärbiologi med fokus på strukturella och biokemiska principer för enzymatisk anpassning. Delad Phd i grupperna Magnus Wolf-Watz och Andre Mateus.

Kontakt

E-post
Telefon

Verksam vid

Anknytning
Doktorand vid Institutionen för molekylärbiologi Enhet: Grupp Jonas Barandun
Plats
6K och 6L, Sjukhusområdet Umeå universitet, 901 87 Umeå

Jag började min vetenskapliga resa med att studera biokemi vid Georg-August-Universitätet i Göttingen. Under arbetet med mitt examensarbete vid Max Planck Institute for Biophysical Chemistry utvecklade jag ett intresse för proteiners biologi på en strukturell nivå.

Denna nyfunna passion motiverade mig att ta en masterexamen i molekylärbiologi som jag gjorde vid Umeå universitet för att utmana mig själv med en internationell miljö. Jag bestämde mig för att fortsätte med doktorandstudier i Jonas Baranduns lab, där jag började undersöka svampproteinkomplex av eukaryota patogener och deras roller i hälsa och sjukdom som potentiella läkemedelsmål.

Med ett växande intresse för strukturbiologi och dess tillämpningar bytte jag till Magnus Wolf-Watz lab och André Mateus lab, där jag karakteriserar strukturella principer som underlättar proteinfunktionalitet i extrema miljöer.

För att göra det använder jag röntgenkristallografi och kryo-elektronmikroskopi för att skapa 3D-strukturen av målproteiner som Adenylatkinas och karakterisera deras biokemiska egenskaper med metoder som ITC och NMR.

 

Molecular biology and evolution, Oxford University Press 2024, Vol. 41, (1)
Schierholz, Léon; Brown, Charlotte R.; Helena-Bueno, Karla; et al.

Forskargrupper

Gruppmedlem