Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Publicerad: 2019-05-14

Tvärvetenskapliga studier med fokus på kris- och konflikthantering

PORTRÄTT Alma Livingstone läser Masterprogrammet i krishantering och fredsbyggande.

Innan Alma påbörjade sina masterstudier tog hon en kandidatexamen, även den vid Umeå universitet.
- Mitt huvudämne för kandidatexamen var freds- och konfliktstudier, så det har varit mitt främsta intresseområde sen jag började plugga på universitetet. Masterprogrammet i krishantering och fredsbyggande passade mig väldigt bra, eftersom det kombinerar studier av nationellt och internationellt styre med ett speciellt fokus på kriser och konflikter, något jag tycker är väldigt intressant.

SNES-konferens i Växjö

Alla studenter vid Masterprogrammet i krishantering och fredsbyggande erbjuds att delta vid Svenska nätverket för Europaforskning i statsvetenskaps (SNES) årliga vårkonferens. 2019 arrangerades konferensen av Linnéuniversitetet och ägde rum i Växjö. Temat för konferensen var “Democracy at the crossroads - European changes and challenges”.
- Vi fick reda på möjligheten att åka på konferensen när vi läste en kurs om förhållandet mellan EU och Sverige som medlemsstat. Jag, och de flesta andra som läste samma kurs, kände att det var ett erbjudande vi inte kunde tacka nej till. Jag har inte varit på många vetenskapliga konferenser förut och visste inte riktigt vad jag kunde förvänta mig. När jag fick se programmet för konferensen tyckte jag att det såg spännande ut och såg till att läsa på om några av de deltagande forskarna och deras konferenspapper. Jag var lite orolig att jag som masterstudent skulle känna att jag hade alldeles för lite kunskaper, men så var det som tur var inte alls, säger Alma Livingstone.

Lugn, respektfull och hjälpsam atmosfär

- Jag och mina vänner såg verkligen fram emot att delta vid SNES-konferensen i Växjö, de flesta av oss hade aldrig deltagit vid något liknande tidigare. Allt gick väldigt bra. Vi hade intressanta diskussioner med de andra deltagarna, både forskare och andra masterstudenter, som gav oss nya idéer och perspektiv. Konferensen gav mig också en mer realistisk bild av forskarvärlden. Jag hade föreställt mig den som väldigt seriös och svårgenomtränglig, men så var det inte! Jag upplevde att vi möttes av en atmosfär som var lugn, respektfull och hjälpsam. Konferensen var en rolig erfarenhet och jag är glad att jag fick möjligheten att åka!

Efter examen är Alma Livingstone öppen för att ta olika karriärvägar.
- Just nu har jag ingen tydlig drömkarriär. Jag vet inte riktigt vart jag vill hamna i framtiden, men mina studier har verkligen fått mig mer och mer intresserad av nationell krishantering och försvar. Om du planerar att söka till Masterprogrammet i krishantering och fredsbyggande måste du vara redo att plugga! Det kanske är självklart, men det går verkligen inte att sitta av tiden om man vill klara studierna. Krishantering och fredsbyggande är ämnen som naturligt blir tvärvetenskapliga, något som ger dig mycket frihet men som också testar din förmåga att navigera bland mycket tillgänglig forskning. Med allt det sagt så är det också ett väldigt roligt program att läsa! säger Alma Livingstone.