"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Publicerad: 2023-05-23 Uppdaterad: 2023-11-27, 14:12

"Den roligaste heltidssyssla jag haft någonsin"

PORTRÄTT Hur är det att läsa vid Arkitekthögskolan, vad har satt starkast avtryck och vad skulle nya studenter bäst behöva veta? Frågorna ställdes till Frida Block som ska ta masterexamen vid Arkitekthögskolan.

Text: Johanna Fredriksson

Hur har det varit att plugga på Arkitekthögskolan vid Umeå universitet?

– Det har varit fantastiskt, den roligaste heltidssyssla som jag någonsin haft i livet. Det har varit så utvecklande både för både för min syn på världen men också på mig själv. Jag har fått lära mig otroligt mycket. Lärarna och undervisningen är verkligen av hög kvalitet.

– Det finns möjlighet till att göra utbytesstudier också, vilket jag gjorde i tvåan, då jag åkte till Prag. Det gav mig också otroligt mycket, inte bara inom arkitektur utan även som en ny vinkel på livet. Så, att studera här har verkligen förändrat mitt liv. Så tråkigt att lämna. 
 
Vad har satt mest avtryck?

–  Egentligen jättemånga grejer! Det har varit så roligt att få utveckla både mitt sätt att skapa kreativt men också mig själv. Att studera här har verkligen varit att hitta min person, att det här är något jag vill hålla på med. Och att förstå världen som vi lever i utifrån hur vi bygger saker har varit väldigt ögonöppnande.

Hur är det att plugga vid Konstnärligt campus?

–  Konstnärligt campus är en väldigt kreativ plats. Det är mycket som händer. Jag skulle säga att det finns en uppdelning mellan arkitektur, design och konst. Men det finns en typ av studentliv som överlappar de tre olika utbildningarna i de tre olika byggnaderna. Jag tycker att det känns jättekul att få vara del av ett campus där det också händer saker som är kopplat till vår utbildning, det vill säga design, skapande, kreativitet. Därför känns det roligt att Konstnärligt campus är som en helhet, och inte minst på en så vacker plats.    

Du tar snart masterexamen, hur känns det?

– Jättekul, men också lite sorgligt. Jag har haft så väldigt roliga år här, det är ett kapitel som avslutas.

Vad händer nu?

– Svårt att säga, men jag har tänkt söka jobb på något kul kontor i Köpenhamn. Det är kul att man kan göra många olika saker som arkitekt. Jag skulle kanske också vilja testa att jobba på en arkitektskola, antingen någon annanstans eller i Umeå, för jag tycker att klimatet här är så otroligt häftigt att få vara en del av. Samhällsplanering verkar också väldigt roligt, att rita stadsplaner. Jag vet inte vad som kommer härnäst. 

Var modig och ha kul! Det måste inte vara perfekt.

Vad vill du säga till dem som ska börja plugga till arkitekt?

– Var modig och ha kul! Det måste inte vara perfekt. Hela grejen med skolan är att man lär sig, det är bara att våga testa saker och våga utvecklas. Man kommer ofta längst när man går utanför sin komfortzon. 

Läs mer om Arkitekthögskolan.