"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.

Bild: Mattias Pettersson

Publicerad: 2022-03-04

En späckad dag av vintersport och hälsa

REPORTAGE Många studenter och medarbetare passade på att ge sig ut snön när vinterupplagan av friskvårdsdagen Hälsa på campus äntligen kunde genomföras i fysisk form efter slopade pandemirestriktioner.

Text: Jonas Lidström, Anna-Karin Eriksson

När vinterupplagan av Hälsa på campus 2022 infaller den första mars så har Umeå universitets restriktioner för fysiska träffar precis tagits bort. Efter flera heldigitala genomföranden av friskvårdsdagen under pandemin kan arrangemanget äntligen ta plats på Campus Umeå igen.

De allra flesta studenter har inga schemalagda lektioner när det är Hälsa på campus. I stället kan de ägna sig åt att träna och hämta inspiration till en mer aktiv och hälsosam livsstil. Det är också många medarbetare vid Umeå universitet som passar på att nyttja det rika utbudet av gratis aktiviteter som anordnas.

Teknikpass med skidlandslagets tränare

Dagen till ära har arrangörerna dragit upp ett skidspår runt de snötäckta grönytorna vid Campus friidrottsarena ett stenkast från Universitetsbiblioteket.

Mest aktivitet är det på ytan närmast Teknikhuset, där ett tiotal korta skidspår är uppdragna i bredd. Här håller landslagstränaren Andreas Domeij timmeslånga teknikträningspass inom både klassisk stil och skate.

En av deltagarna är Sudipta Paul, doktorand i datavetenskap.

- Jag tror att flesta som arbetar vid vår institution deltar i någon aktivitet vid Hälsa på campus. Det är inte något obligatoriskt, men det har definitivt uppmuntrats av institutionsledningen.

Gym ute, gym inne

Inne på IKSU Sport är det också fler studenter än vanligt i omlopp. Här tränar Umeå universitets studenter gratis hela första veckan i mars.

Utanför den stora träningsanläggningen IKSU Sport pågår det ytterligare ett teknikpass, men med löparskor istället för pjäxor och skidor.

Och vill man kombinera styrketräning med den friska vinterluften så finns alltid utegymmet vid Norra Beteendevetarhuset.

Skridskopremiär på campusdammen

Längdskidor i all ära, men den mest klassiska vintersportaktiviteten på Umeå universitet måste vara skridskoåkning på campusdammen.

Efter en vecka av omväxlande snöfall och töväder visar sig isen inte i sin allra mest spegelblanka skepnad. Men det hindrar inte Kaustub Balasubramanian från att testa skridskoåkning för första gången i livet.

Vännerna backar upp med handgriplig stöttning, instruktioner och peppande tillrop när Kaustub Balasubramanian testar att ta sina första stapplande steg på isen. Det blir många vurpor, men också många hjärtliga skratt.

Fiskelycka på isen – och isbad för de äventyrliga 

På campusdammens is är det olika smågrupper av skrinnande studenter och medarbetare som löser av varandra under eftermiddagen. Men Hälsa på campus har också spritt ut sig över andra isbelagda vattendrag.

På Nydalasjön som ligger några kilometer från campusområdet anordnas det pimpelfiske.

Och i havet utanför Obbola, ett par mil från Umeå, finns det möjlighet till kallbad i isvak för de riktigt äventyrliga. Nästan sjuttio personer har anmält sig för denna köldchock under kontrollerade former med erfarna instruktörer och en värmande bastu nära till hands.