"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Nina Lingsberg, excerpist did DDB/CEDAR i Haparanda
Publicerad: 2024-02-06

Intressant att få ta del av alla de personliga öden som husförhörslängderna återspeglar

PORTRÄTT Nina Lingsberg började som excerpist på databasen i Haparanda efter gymnasiet. Hon har följt CEDAR:s utveckling under många år och har en bred erfarenhet av verksamheten.

Bild: Nina Lingsberg
Nina Lingsberg, excerpist did DDB/CEDAR i Haparanda

Vad är din roll som excerpist?
Förutom att jag registrerar kyrkboksmaterial så är jag samordningsansvarig. Det innebär att jag handleder excerpister och planerar arbetet med inregistreringar. Jag håller också i medarbetarsamtal. En ytterligare uppgift är manuell länkning, ett första steg i att koppla samman olika individer och församlingar. När det är klart tar systemutvecklare över för fortsatt bearbetning.
 
Hur hamnade du här?
Det var direkt efter gymnasiet, jag och en kompis fick en ungdomspraktikplats på tre veckor via arbetsförmedlingen. Jag ville gärna jobba på kontor och med administration efter att ha studerat handel och kontor på gymnasiet.
 
Vilken var den första reflektionen på den nya arbetsplatsen?
Oj, ska jag vara här med alla dessa betydligt äldre medarbetare, tänkte jag. Själv var jag ju bara 19 år. Det var svårt att förstå de gamla kyrkböckerna, men de som var gamla i gården tog väl hand om oss och det blev alltmer intressant. När de tre veckorna passerat kändes det klart positiv. Nästan direkt efter det blev jag erbjuden ett fem månaders vikariat och på den vägen är det.
 
Är det något speciellt material i kyrkböckerna som du tycker är extra intressant?
Det är husförhörslängderna. En sida i de gamla dokumenten kan innehålla så mycket information, alltifrån betyg och lyten, antal barn och olika familjeförhållanden. Det är väldigt mycket som talar till en.
Husförhörslängderna återspeglar även många personliga öden. Ett jag fastnat för är den 11 åriga flickan från Linköping som dömdes till fängelse med vatten och bröd eftersom hon inte lyckades rädda sin bror från att drunkna. Hur hon nu skulle kunna göra det, flickan var ju blind.
 
Vad uppskattar du med ditt jobb?
Ibland kan det bli mycket med flera församlingar och stora mängder information samtidigt, det blir att hålla många bollar i luften. Men det känns också roligt när vi tar oss an helt ny information, som just nu när vi registrerar taxeringslängder för Skellefteå landsförsamling. Det är mycket intressant eftersom det är något nytt.