"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.

Vad gör en excerpist?

Arbetet inom Enheten för demografi och åldrandeforskning (CEDAR) med att tillgängliggöra data för forskning rymmer många moment. Vägen går från inregistrering av gamla handskrivna kyrkböcker, vidare till databasutveckling och presentation av informationen i olika tabeller och – slutligen - leverans av digitalt paketerad information till forskare världen över. Detta betyder att det på CEDAR finns flera olika yrkesgrupper, alla med sina oumbärliga roller och kompetenser.

De som först möter och tar sig an de historiska källorna är excerpisterna. Arbetet som excerpisterna utför handlar om att registrera och digitalisera den information som finns i de olika kyrkböckerna. Idag finns 16 excerpister på CEDAR med placering i Jörn och Haparanda.
 
Arbetet med att registrera information från historiska källor har utvecklats mycket under de senaste 50 åren. Från början skedde allt arbete helt manuellt. Informationen från kyrkböckerna skrevs in för hand på ett papper för att sedan stansas in i hålkort. Nästa steg var att skicka högarna med hålkort till UMDAC, Umeå datacentral, för digitalisering. Därefter kunde informationen behandlas med hjälp av datorer. Numer är processen fullt ut digitaliserad.
 
Men fortfarande är det excerpisterna som står i första led och möter källorna. De tar sig an och läser de inskannade sidorna och tolkar prästernas, minst sagt, varierande handstilar. Excerpisterna är de som även genomför alla länkningsmoment av individer och relationer. Inregistreringen är därför direkt avgörande och det som möjliggör forskning på det unika historiska material som kyrkböckerna utgör.

Senast uppdaterad: 2024-02-06