"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.

Bild: José Curto

Publicerad: 2019-10-09

Svenskt kulturarv bland svenskättlingar i Argentina

REPORTAGE Jenny Ingridsdotter är postdoktorn i etnologi som bott i Argentina och intresserat sig för hur migration och kultur skapas. Hennes pågående forskning handlar om svenska utvandrare som under tidigt 1900-tal bosatte sig i Oberá i nordöstra Argentina och hur deras ättlingar lever idag.

Text: Hanna Kalla

– Syftet med studien är att förstå hur kulturarv skapas, förhandlas om och får olika form i processer som hör samman med migration och den här bosättar-koloniala historien som finns på platsen, förklarar Jenny Ingridsdotter.

Intresset för att forska om svenskättlingarna väcktes efter att Jenny bott i Argentina i flera år som doktorand. Först var hon student och sedan skrev hon en avhandling om ukrainska och ryska migranter som kom till Argentina efter Sovjetunionens fall, där hon främst undersökte kolonialism och ras.

Det ledde till det forskningsprojekt som hon nu är ungefär i mitten av. Forskningsprojektet "Migration and Settler Colonialism: The Makings of Heritage among Swedish Descendants in Argentina" startade första december 2018.

— Varför är det viktigt för dem att fortfarande lyfta fram svenskheten idag än? Så många generationer senare? frågar sig Jenny Ingridsdotter.

Ett samhälle präglat av svensk kultur

Samhället som hon studerar i nordöstra Argentina är väldigt präglat av den stora svenska grupp som kom och bosatte sig där. Det går att se då de har haft en svensk skola, har en svensk kyrka, är aktiva i föreningar och firar svenska högtider samt att det är många utav de äldre som fortfarande pratar svenska.

– De äldre är ju självklart också argentinare men några har kvar svenskan och vissa läser svenska. Deras föräldrar talade svenska med dem och de har kanske prenumererat på och läst svenska veckotidningar.

Jenny Ingridsdotter är intresserad av hur de pratar om svenskhet, vad det är för dem och hur de tänker kring vilka som kan innefattas av svenskhet.

– Att svenskarna kom till platsen var en del av den politik som Argentina som många andra drev där det handlade om att befolka landet med invandrare från Europa. På platsen där de kom att slå sig ner fick de till förmånliga priser köpa jordlotter av staten just för att staten ville att de skulle vara där och odla, berättar Jenny Ingridsdotter.

Staten ville då ha europeiska invandrare för att bosätta de här landområdena som man hade ”erövrat” från urfolken som bebodde platsen innan. Argentinska staten hade också ett intresse av att de skulle bli lojala medborgare till Argentina.

Jenny Ingridsdotter är postdoktoral forskare i etnologi vid Institutionen för kultur- och medievetenskaper.

Läs mer om Jenny Ingridsdotters forskning

 

Om du vill läsa mer

Institutionen för kultur- och medievetenskaper

Välkommen till Institutionen för kultur- och medievetenskaper

Bild på miniatyrfigurer på en strand
Etnologi

Läs ännu mer om ämnet etnologi!

Utbildning på forskarnivå

Läs mer om utbildning på forskarnivå.

Jobba hos oss

Information om lediga jobb vid institutionen för kultur- och medievetenskaper