"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Bild på miniatyrfigurer på en strand

Etnologi

Bild: pixabay.com

Vill du förstå varför människor gör som de gör i sin vardag och undersöka det som ofta tas för givet och självklart? Etnologi passar dig som är intresserad av aktuella samhällsfenomen, kulturhistoria, maktrelationer, identiteter, normer, föremål eller traditioner. Det innebär att uppmärksamma och närstudera konkreta fenomen och livsöden, såväl som att se den större kontexten i tid och rum.

"Etnologi har ändrat hur jag ser på min vardag. Nu när jag går in i ett rum börjar jag grubbla över handtagets form och dörrens dekor och hur det speglar samhällets normer, istället för att bara se en tråkig dörr. Etnologins tankesätt har inte bara gett mig en bredare förståelse för humaniora utan har också gjort min vardag mycket mer intressant!" - Loke Säfström, student

Varför ska du läsa etnologi?

Etnologisk kunskap ger dig nya perspektiv på samtiden och det förflutna. Etnologi är ett ämne som undersöker människors vardagsliv, erfarenheter och föreställningar för att skapa kunskap om samspelet mellan individ, normer och samhälle ur ett kulturellt perspektiv. Utbildning i etnologi ger dig redskap för att ta dig an aktuella samhällsfenomen och utmaningar utifrån människors olika perspektiv och förutsättningar.  
 
Etnologi är ett brett ämne som ger dig möjlighet att utforska dina egna intressen Genom studier i etnologi kan du fördjupa dig i exempelvis klimatförändringar, berättande, folklore, mobilitet, föremål, människors relationer med djur eller människoöden i det förflutna. Fokus ligger på normer, värderingar och erfarenheter som formar individers och gruppers vardag och livsvillkor ur både samtida och kulturhistoriska perspektiv. 
 
Med kunskaper i etnologi kan du ifrågasätta det självklara och se samhället med nya ögon. Du får lära dig metoder för att undersöka, tolka och beskriva samhället och människors vardagsliv. Detta kan innebära att intervjua människor, delta i deras dagliga liv och försöka komma nära deras sätt att tänka, men du har också möjlighet att fördjupa dig i berättande, arkivstudier och olika former av skrivande.  
 
Etnologiska kompetenser är användbara i alla slags arbeten. Etnologer kan till exempel arbeta inom myndigheter, kommuner, regioner, museer, arkiv, företag, biståndsorganisationer och bildningsförbund. Ofta i roller som innebär konkret arbete med exempelvis samhällsutmaningar, hållbarhet, normkritik, inkludering, jämställdhet, mångkultur, verksamhetsutveckling eller historiebruk. Flera alumner i etnologi arbetar som projektledare, utredare, handläggare eller egenföretagare. 

Hur kan du studera etnologi?

Du kan välja att läsa etnologi som program för en examen eller som fristående kurser. 
 
Etnologprogrammet är ett treårigt program på campus i Umeå med inriktning mot kandidatexamen och med fokus på förberedelser inför arbetslivet. Programmet passar dig med intresse för kulturella perspektiv på människors liv och vardag. Du tränas i att undersöka olika samhällsfenomen i samtiden och i det förflutna samt hur förändringar sker över tid. Efter programmet kan du arbeta med frågor som rör människor, kultur och samhälle inom exempelvis myndigheter, kulturarvssektorn och civilsamhället. 
 
Fristående kurser kan läsas på campus eller på distans för att tillägna dig en viss kompetens eller fördjupa dig i ett intresseområde. Dessa kan antingen läsas som komplement till en annan utbildning eller för att i slutänden ta en kandidatexamen i etnologi. En examen i etnologi kräver 180 hp fristående kurser, där etnologikurser utgör minst 90 hp. Det finns även möjlighet att läsa till en magister- eller masterexamen i etnologi. 

Studentröster

”Det har varit givande att få dyka ner i människors vardag och det "till synes obetydliga" för att sedan upptäcka att de små händelserna påverkar de stora. Denna kurs har fått mig att se mina medmänniskor och min omgivning på ett nytt sätt och jag har blivit mer medveten om varför saker är som dem är. Jag har kunnat koppla det vi läst om till min egen vardag och genom det fått väldigt många "aha-upplevelser".”

”Bra och rolig kurs som alla som vill förstå sig på människors handlingar och tankesätt bör läsa! Tack för en givande termin!”

”Jag har uppskattat denna kursen och fått upp ögonen för ett helt nytt forskningsfält som jag kommer att fortsätta läsa om och använda mig av. Jag har även fått en otroligt bra bild av Umeå universitet och kommer absolut attsöka mig hit för framtida studier. Tack!”

”Bästa digitala närvaron hittills på distanskurser. Bra med reflektionsuppgifter och uppsats - utamanar en att läsa hela kurslitteraturen och tänka till i två omgångar. Bra dela uppgifter med varandra när man lämnat in, att lära av andra duktiga kursare”

”…kursen har överstigit alla mina förväntningar och jag har så mycket nya perspektiv, verktyg och framförallt skrivglädje efter denna fantastiska kurs!”

Senast uppdaterad: 2024-03-15