"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Publicerad: 2020-03-10 Uppdaterad: 2023-03-14, 10:22

Nytänkande civilekonom-utbildning

PORTRÄTT Jenny Uneby har pluggat till civilekonom med inriktning mot Service Management vid Handelshögskolan i Umeå och jobbar nu på Microsoft. Under studietiden valde hon att åka på utbytesstudier till Reykjavik, men även att göra praktik. Fritiden ägnades mycket till bland annat engagemang i studentföreningen.

Bild: Jenny Uneby

Microsofts traineeprogram

- I september 2019 började jag på Microsofts traineeprogram som heter Aspire Experience. Programmet är på två år, och till skillnad från många andra traineeprogram där man roterar mellan flera olika roller har jag hos Microsoft blivit tilldelad en fast roll direkt.

- Jag kombinerar alltså utbildningar och andra aktiviteter kopplade till traineeprogrammet med min roll som Service Delivery Manager. I den rollen arbetar jag med att hjälpa företagskunder att maximera värdet från Microsofts produkter och tjänster, och målet är att kunderna jag arbetar med ska se mig som en “trusted advisor” som kan vägleda dem för att IT-driften ska fungera på bästa sätt.  

Gymnasietiden

Under tiden som jag drev UF företag på gymnasiet fick jag upp ögonen för det här med entreprenörskap. Det var en stor bidragande faktor till att jag valde service management, jag anser att det är en nytänkande civilekonomutbildning som främjar entreprenörskap och kreativitet!

På gymnasiet gick Jenny estetiska programmet med inriktning mot bild, något som innebar att det kanske var rätt oväntat för familj och vänner att hon plötsligt skulle läsa till civilekonom. Eftersom Jenny läst extra kurser på distans och som i-val under gymnasiet var hon behörighet till civilekonomprogrammet.

Blandade känslor från början

Jenny tyckte det var otroligt mycket spännande och roliga saker från början men att det också var lite läskigt att vara ensam i en ny stad. Det tog ett tag innan hon kände sig hemma och kunde hitta överallt på campus och i staden. Studentföreningen, insparken och hennes fantastiska vänner i klassen gjorde att hon snart kom till rätta och trivdes.

Vad tycker du om utbildningen?

Jag är otroligt nöjd med service management programmet! Det är en bra blandning av kurser, de lite "tyngre" traditionella ekonomikurserna (t ex ekonomisk styrning, statistik och nationalekonomi) blandas med mer samhällsvetenskapliga kurser som tillåter lite friare tänkande (t ex entreprenörskap, service logik och beteendevetenskap). Denna blandning har gett mig högre studiemotivation och förhindrat att jag ledsnar på studierna!

Tag chansen att engagera dig!

Handelshögskolan har en aktiv studentförening HHUS och under sin studietid satt Jenny både som chefredaktör för Ekbladet och som President för HHUS.

Jag har lärt känna så mycket nya människor och utvecklats som person, både privat och professionellt. Engagemang i studentföreningar är väldigt lärorikt eftersom du får chans att ta ansvar och testa nya saker på ett sätt som du kanske inte hade haft möjlighet att göra annars.

Väljer du att börja studera tycker jag definitivt att du också ska ta chansen att engagera dig!

Svåraste att lära sig prioritera

- Studietiden var en fantastisk tid! Det är så otroligt mycket roligt som händer och det är lätt att boka upp hela veckan från morgon till kväll med frukostföreläsningar, studier, engagemang, extrajobb, utekvällar och häng med kompisar. Man kan inte alltid vara med på allt, men det har lärt mig att strukturera min vardag och avsätta tid för det jag tycker är viktigt.

Utbytesstudier på Island

Jenny valde att åka till Reykjavik på utbytesstudier. Under den tiden bloggade hon och du kan läsa mer om hennes utbytestermin i bloggen Jenny i Reykjavik.

Praktik

Praktikplats ordnade Jenny på Venture Cup, en organisation som arbetar för att främja entreprenörskap. Det sker bland annat genom att årligen arrangera Sveriges största tävling för start-ups. Under praktiken arbetade hon mest med marknadsföring i olika former, representerade Venture Cup på rekryteringsevent, designade marknadsföringsmaterial, assisterade jurymöten under finalerna och fick också vara med på en filminspelning.

- Dagarna var väldigt varierade och jag lärde mig otroligt mycket, både av arbetsuppgifterna men också av gänget på Venture Cup som tog emot mig med öppna armar!

Supernöjd med studentlivet

- Jag har verkligen levt studentlivet till fullo. Bott i tre korridorer, tre kollektiv, spenderat hundratals (+) timmar med ideellt engagemang, kraschat med cyklar, genomlidit dussintals tentaveckor och krigat igenom mängder med grupparbeten. Är det något som är säkert är det att jag inte behöver se tillbaka på studietiden och känna att jag har något ogjort. ”I did it all”. Men ja, det är klart att man blir sentimental.

Jobbsökarfasen

Jenny tillbringade mycket tid med att söka jobb och började redan i november 2018, alltså över ett halvår innan examen i juni 2019. Traineeprogrammet hittade hon via Microsofts egna hemsida. De allra flesta företag lägger ut lediga tjänster själva så det kan löna sig att kolla direkt på intressanta bolag istället för enbart på specifika jobbsökningssidor. 

- Innan jag startade mitt jobbsökande gick jag också en kort online-kurs med tips för hur man ska tänka gällande CV, personligt brev, intervjuer och annat som är viktigt i en rekryteringsprocess. Olika sätt passar för alla, men jag kan verkligen rekommendera att kolla på lite Youtube-filmer, söka runt online och fråga Karriärcenter på universitetet om tips. Det finns otroligt bra information att få, så sök och fråga så slipper du lära genom misstag och kan istället hamna på rätt spår direkt! 

Mer om Jenny Uneby

Utbildning: Civilekonom med inriktning mot Service Management

Hemort: Boden

Nuvarande bostadsort: Stockholm

Fritidsintressen: Just nu känns det som ett heltidsprojekt att utforska Stockholm och mitt nya jobb! Tycker mycket om att testa nya restauranger och uteställen, läsa på ett mysigt café eller promenera runt i staden.

Hitta din utbildning hos Handelshögskolan

Läs mer om våra program, kurser och möjligheter till utlandsstudier och praktik med mera.