Information till medarbetare med anledning av covid-19 (Uppdaterad: 6 augusti 2020)

Publicerad: 13 feb, 2020

Pålitliga cyberfysiska system för allas säkerhet

PORTRÄTT Zonghua Gus forskning handlar om inbyggda och cyberfysiska system (CPS), med en nära integrerad interaktion mellan det inbyggda systemet och den om givande fysiska miljön.

Text: Kommunikationsenheten

Zonghua Gu är speciellt intresserad av applikationer inom intelligenta mobila system, till exempel autonoma fordon. Människors liv är beroende av att dessa CPS-system fungerar felfritt, och för att säkerställa detta måste det finnas säkra certifierade lösningar baserade på industristandarder för systemets alla lager och nivåer.

Förutom detta måste de inbyggda datorerna, som arbetar i och kontrollerar dessa system, vara optimerade för hög prestanda då de hanterar stora mängder sensordata i realtid. Optimeringen måste även ta hänsyn till energikonsumtion, begränsningar i hårdvara, avkylning samt kostnader.

Målet för Zonghua Gus forskning är att hitta analysmetoder och verktyg för att göra dessa säkerhetskritiska CPS-system säkrare och mer effektiva.

År 2019 installerades Zonghua Gu som professor i teknologi i autonoma system vid Umeå universitet.

Om Zonghua Gus forskning

Biografi

Zonghua Gu föddes 1972 i Kina. Han disputerade 2004 i teknisk datavetenskap och teknik vid University of Michigan i Ann Arbor, USA. Innan han började på Umeå universitet 2018, arbetade han som fakultetsmedlem vid Zhejiang University (2009–2018) och Hong Kong University of Science and Technology, Kina (2005–2009).

Han arbetade också som August-Wilhelm Scheer gästprofessor vid Tekniska universitetet i München, Tyskland 2017. Han är seniormedlem i IEEE och chefredaktör för Journal of Systems Architecture (Elsevier).

Läs mer eller kontakta Zonghua Gu