"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Publicerad: 2022-12-22 Uppdaterad: 2024-02-28, 08:40

Hur är det att plugga i Umeå? – studenter svarar på vanligaste frågorna

PORTRÄTT Hur är studentlivet i Umeå? Hur svårt är det att få tag i bostad egentligen? Och hur är det att vara helt ny vid ett universitet och en helt ny stad? Frågorna är många inför att man ska välja universitet och börja plugga. Studenterna Adam och Filippa lämnade båda sina hemstäder i Norrköping och Stockholm för att plugga i Umeå. – Jag flyttade till Umeå från Stockholm för studentlivet, säger Filippa.

Text: Johanna Fredriksson
Bild: Simon Jönsson

Adam och Philippa pluggar båda vid Studie- och yrkesvägledarprogrammet vid Umeå universitet. De är även studentambassadörer. När Umeå universitet arrangerade Öppet hus hösten 2022 fick de svara på några av de vanligaste frågorna som blivande studenter brukar ha. 

Hur är det att plugga vid Umeå universitet?

Filippa: – Det är jättekul. Jag flyttade till Umeå från Stockholm för studentlivet. 

Adam: – Lite samma sak för mig. Studentlivet har man hört ska vara riktigt bra här uppe, vilket jag håller med om. Och så är det en mysig stad också.

Mycket är upp till dig hur du planerar saker.

Hur skiljer sig universitetsstudier från gymnasiet?

Adam: – Den stora skillnaden ligger i hur självständigt det är. Mycket är upp till dig hur du planerar saker, om du ens ska gå på föreläsningar eller om du vill sköta saker på egen hand. 

Filippa: – Jag håller med. Du kan ju plugga på kvällen eller på dagen eller när du vill. Jag upplever att man har fått lite mera fritid just för att man inte är så bunden av att gå 8–15.  

Hur är det att plugga?

När Öppet hus arrangerades på Umeå universitet hösten 2022 gjordes en intervju med studentambassadörerna Adam och Filippa om allt möjligt som blivande studenter kan fundera över. 

Hur gör man för att lyckas få fritid när man pluggar på universitet?

Adam: – En bra start är att man på en måndag planerar veckan så att man vet när man kommer att ha fritid. Ganska bra att planera in att i dag kommer jag att plugga 8–16, då vet jag att efter det lägger jag undan plugget och fokuserar på något helt annat.  

Filippa: – Planering är A och O, om man är bra på det (skratt).

Hur kan man ta reda på vad man vill eller ska plugga?

Filippa: – Gå till en studie- och yrkesvägledare för att få hjälp med att ta reda på vad du verkligen vill bli och bolla det tillsammans med någon annan. Det är jättebra. Det gjorde jag innan jag började plugga. 

Adam: – Jag gjorde likadant. Annars skulle jag rekommendera att gå på en mässa precis som Öppet hus, för att få en liten feeling för vad det innebär att vara på ett universitet, men också gå på lite olika informationspass om olika program, så att man får lite olika perspektiv och så där. 

Men tänk om man väljer fel, vad händer då?

Filippa: – Välja fel kan man ju göra, men då kan man hoppa av, prova något nytt och gå till en syv.

Gör det bästa av situationen – det blir bra, det blir verkligen bra. 

Hur är det att komma helt ny till ett universitet, och till en helt ny stad som ni har gjort?

Adam: – Alltså, nervöst. Den första dagen var ändå riktigt jobbig skulle jag säga. Men man klickar ändå ganska snabbt med klasskamrater, förhoppningsvis. Annars finns det ju ett helt studentliv där man kan klicka med folk från andra program.

Filippa: – Jag tyckte att det var väldigt kul att flytta till Umeå. Men jag lämnade också allt – hem, en relation, allt lämnade jag. Men ett jättebra tips är att gå på insparken (det vill säga mottagningen, reds anm). Engagera dig i studentföreningar eller utanför universitetet, det finns en massa teatergrupper i Umeå. Gör det bästa av situationen – det blir bra, det blir verkligen bra. 

Hur är studentlivet i Umeå?

Filippa: – Vi kom ju precis under en pandemi, så vi har inte riktigt fått smaka på det goa’ av studentlivet. Men jag har väl ändå tagit del av det, jag har gått på standup-kurser och improkurser. Så jag har fått mycket av mitt studentliv på det sättet, lite utanför universitetet. Umeå är ju en väldigt ung stad. Att vara studentambassadör är ju en del av att vara student tycker jag. 

Läs mer om att vara studentambassadör. 

Adam: – Det är viktigt att komma ihåg att man verkligen skapar sitt eget studentliv. Du kan i stort sett hitta på vadsomhelst. Till exempel har vi ett jättestort och bra gym här som heter Iksu, där hänger jag väldigt mycket, för där kan man spela beachvolleyboll och klättra ihop med kompisar. 

Ställ er i alla bostadsköer som finns, i dag!

Hur funkar det att få bostad i Umeå?

Adam: – Det är en bra fråga. Det är svårt för en del, jag fick ändå tag i en lägenhet i sista stund. Nu bor jag i korridor, vilket funkar bra, det är lite speciellt att dela kök och så. Men det allra bästa är att skriva upp sig på bostadskö ganska tidigt, jag skrev upp mig ganska sent. 

Filippa:– Jag bodde inneboende hos en dam, eller en kvinna, i hennes etta i tre månader, och det var speciellt. Men det är svårt att få boende i Umeå den första tiden, men som Adam säger ställ er i alla bostadsköer som finns, i dag! För det är tuff. Stockholm är också tufft och Malmö, men även Umeå.  

Hur bor du nu då?

Filippa: – Nu bor jag så fint! Efter ettan bodde jag i korridor på Ålidhem. Jag älskade korridorslivet, det var fantastiskt. Men sedan fick jag och min sambo möjlighet att flytta in i en längenhet i andra hand, så nu bor jag inne i stan till och med. 

Hur klarar man sig ekonomiskt när man är student?

Filippa: – Matlådor! Jag älskar matlådor, det är det bästa som finns. Och hänga med andra studenter som har samma ekonomi, då brukar det inte bli att någon vill fara i väg och typ hoppa bungyjump en helg.  

Adam: – Matlådor är verkligen det bästa. Annars är det bra att bo i en korridorslägenhet för de är oftast en tusenlapp eller kanske två tusenlappar billigare än övriga lägenheter. Så där sparar jag ganska mycket pengar. Sedan handlar det om prioriteringar, man kan inte äta ute varje dag, det funkar inte.

Universitetet är för alla och man kan verkligen få det stöd man har rätt till.

Många undrar om det är svårt att plugga på universitet?

Filippa: – Jag var verkligen en sådan som tänkte att universitet inte är för mig. Jag kommer inte från en akademisk bakgrund, mina föräldrar har inte pluggat på universitet, inte ens gymnasiet. Det är klart att det kan vara tufft emellanåt, men jag har ändå klarat det bra. Man får verkligen det stöd man behöver. Jag har dyslexi och jag har fått supermycket stöd från skolan, får ibland lämna in senare, jag har ett anteckningsstöd som hjälper mig att skriva upp allting under föreläsningar och så. Universitetet är för alla och man kan verkligen få det stöd man har rätt till.

Adam: – Svårt är verkligen en definitionsfråga. Jag har lagt märke till att det verkar variera mycket mellan olika program. Men jag kände mig ganska väl förberedd, jag gick på ett gymnasium som hade väldigt mycket fokus på självständighet i plugget, så jag tycker att det har gått rätt bra hittills.