"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Publicerad: 2022-05-30 Uppdaterad: 2023-07-20, 09:16

"Vi utvecklades tillsammans"

PORTRÄTT Intensivvårdssjuksköterskan Thomas Sundström arbetar med att ta hand om för tidigt födda barn. I hans arbete är det viktigt att arbeta i team - något som han upplevde redan under studietiden.

Text: Jonas Lidström
Bild: Simon Jönsson

Thomas Sundström arbetar som intensivvårdssjuksköterska på Neo-IVA vid Norrlands universitetssjukhus i Umeå, en intensivvårdsavdelning där man vårdar för tidigt födda barn.

– Vår avdelning tar hand om extremprematurer från graviditetsvecka 22 och upp till fullgången tid, nästan tre månader. Så vi arbetar egentligen med de minsta patienterna som man kan jobba med, berättar Thomas.

Var inställd på att arbeta med människor

Att bli sjuksköterska var ett beslut som växte fram gradvis för Thomas Sundström. När han gick ut gymnasiet var hans plan att bli lärare.

– Jag startade på lärarutbildningen men någonstans kände jag att jag ville jobba med fler människor än bara studenter. Så jag började fundera på att bli sjuksköterska, säger Thomas Sundström.

Arbetet som intensivvårdssjuksköterska beskriver han som ett lagarbete byggt på tätt samspel.

– Vi skulle inte kunna rädda de här prematurerna om inte hela teamet jobbade tillsammans. Det gäller undersköterskor sjuksköterskor och läkare – det är helheten, säger Thomas.

En studietid med stark gemenskap

Redan under de första veckorna av utbildningen kom kurskamraterna nära varandra tack vare de sociala aktiviteter som anordnades.

– Under mottagningen fick man lära känna klassen och vi blev en ganska tajt klass redan från början. Det innebar också att när vi studerade så satt vi i våra studiegrupper och kunde fråga varandra. Vi utvecklades liksom både på våra seminarier och utanför lektionstid när vi kunde träffas så mycket och fundera på olika frågeställningar, säger Thomas.

Att plugga på Umeå universitet var jätteroligt. 

Att ha roligt och trivas under studietiden är viktigt, menar Thomas Sundström. Allt handlar inte bara om plugg.

– Jag hade jättekul när jag studerade. Dels kunde vi utveckla varandra i studierna, dels hade vi kul vid sidan om också när vi inte pluggade. Det är jätteviktigt att kunna slappna av. Min studietid var kanon.

Vill du också bli sjuksköterska?

Här kan du läsa mer om sjuksköterskeprogrammet på Umeå universitet.