"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.

Katastrofmedicin 2009–2014

Text av av Mikael Öman

2009 blev Mikael Öman docent/överläkare vid kirurgiska institutionen, Umeå universitet, kursledare efter Ulf Björnstig för kursen Katastrofmedicin i ”Programmet för Internationell kris- och konflikthantering”. Under denna period var kursen fortfarande förlagd till Sollefteå, där man hade tillgång till utmärkta undervisnings och övningslokaler på det gamla terrängregementets (T3) område.

Kursen omfattade psykotraumatologi, traumatologi, epidemiologi, ett fördjupningsarbete där data hämtades från en aktuell katastrofhändelse någonstans i världen, och en fältvecka, där kunskaper och färdigheter applicerades praktiskt i ett scenariospel.

I så gott som alla konflikthärdar jorden runt är man som civil organisation, tvungen att på något sätt samverka eller samarbeta med lokal militär organisation. För att eleverna skulle förberedas på detta genomgick under dessa år en omorientering från en uteslutande civil inriktning till en kurs där civil-militär samverkan betonades. Föreläsare hämtades från både den civila sidan (Läkare utan gränser) som den militära (FN).

Under denna period lämnades också samarbetet med MSB inom ramen för kursen i Katastrofmedicin, och istället upparbetades samverkan med Jägarbataljonen i Arvidsjaur, dit också slutövningen förlades. Den stora fördelen med detta var att vår civila organisation fick arbeta under fältmässiga förhållanden mot en militär organisation, både under det fysiska arbetet på en skadeplats och under ett mer administrativt stabsarbete, där vikten att tala varandras språk (”militäriska” vs ”civiliska”) poängterades.

Slutövning, som var en praktisk examination både när det gälle studentens egen uthållighet och motståndskraft mot olika stressfaktorer alltid ett, återspeglade ett verkligt och aktuellt internationellt katastrofscenario, som översvämningen i Pakistan, orkanen i Filippinerna och jordbävningen på Haiti.

Studenterna bibringades också en omfattande biologisk och medicinsk grundkunskap, vilket skapade förutsättningar för att förstå människors agerande i kris och katastrof, när ens egna väsen är hotat till både kropp och själ.

Sjukvårdsdelen fokuserade på pre-hospitalt omhändertagande, dvs ute i terrängen, med övningar som närmast kan betecknas som ”vildmarksmedicin”.

Mikael Öman lämnade uppdraget som kursledare 2014 för att fokusera på internationell tjänst.

Senast uppdaterad: 2022-11-02