Hoppa direkt till innehållet
printicon

Umu-kortet

Umu-kortet är ett kort som fungerar som ditt passerkort, lånekort och kopieringskort. Du får inte kortet automatiskt, utan måste själv ansöka om det.

Så här fungerar kortet

Lånekort

Ditt Umu-kort gäller som lånekort vid Universitetsbiblioteket, Forskningsarkivet, Medicinska biblioteket samt UB Konstnärligt campus under tiden du studerar. Det gäller inte som lånekort på UB Örnsköldsvik.

Låneregler vid Umeå universitetsbibliotek

Inpassering

Med Umu-kortet får du tillträde till de lokaler som du behöver för din utbildning, även efter kontorstid. Kortet kan bara användas som passerkort så länge som kortet är giltigt. Hur länge det är giltigt beror på vilka kurser du är registrerad på. För att kunna använda det som passerkort måste du alltså uppdatera kortets giltighetstid vid varje terminsstart, efter att du registrerat dig på din eller dina kurser.

Umu-kortet fungerar inte som passerkort i Norrlands universitetssjukhus (NUS) lokaler. Där gäller landstingskortet.

Utskrifter och kopiering

Du använder ditt Umu-kort för att identifiera dig vid skrivaren när du vill skriva ut, kopiera och scanna. Du kan skriva ut från en av universitetets datorer eller från din egen dator och hämta dina utskrifter på valfri skrivare inom universitetet, märkt med "Umu-kort".

Så här fyller du på ditt Umu-kort med pengar för utskrift och kopiering
Så här gör du för att skriva ut med ditt Umu-kort

Du får ett e-postmeddelande om hur du ansöker

För att kunna få ett Umu-kort måste du först aktivera ditt Umu-id. Ungefär en vecka efter att du har aktiverat ditt Umu-id, får du ett e-postmeddelande till din student-e-postadress. I det meddelandet finns instruktioner hur du ansöker, och en länk till det konto där du gör ansökan.

Får du inget e-postmeddelande? 

E-postmeddelandet skickas till din studentadress (xxxx@student.umu.se). Om du har aktiverat vidarebefordran från din student-e-post skickas meddelandet vidare dit. E-postmeddelandet hittar du alltså antingen genom att logga in på din student-e-post, eller den e-post du vidarebefordrat till.

Hittar du inte meddelandet i inboxen för något av dessa konton, titta i skräp- eller spam-mappen. Kan du ändå inte se att du fått meddelandet, vänd dig till Infocenter för hjälp.

Kortet hämtar du i Infocenter i Universum

Det tryckta kortet hämtar du i Infocenter i Universum som har öppet vardagar kl. 8.00–16.30. Generellt tar det 2–4 dagar från det att du beställt ditt kort till att du kan hämta det. Vid terminsstarter kan det ta lite längre tid. Du som studerar på campus Örnsköldsvik hämtar ditt kort på servicecenter Örnsköldsvik.

Uppdatera ditt kort varje terminsstart

Du behöver uppdatera kortets giltighetstid vid varje terminsstart. För att kunna göra det måste du först ha registrerat dig på din kurs. Du uppdaterar ditt kort själv i någon av de uppdateringsskrivare som finns i Infocenter i Universum, utanför Humlab-X och på campus Örnsköldsvik.

Har du frågor eller behöver hjälp?

Behöver du spärra ditt kort, byta PIN-kod eller har andra frågor om Umu-kortet, kontaktar du Infocenter.

Behövs ett Umu-kort som distansstudent?

Om du inte behöver tillträde till universitetets lokaler under kvällar och helger, använda skrivare på universitetet eller låna böcker från biblioteket kan du bortse från e-postmeddelandet angående Umu-kortet.

Om du är i behov av kortet går det bra att skapa det enligt instruktion i e-postmeddelandet men hämta ut det vid ett senare tillfälle.