Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.

Umu-kortet

Umu-kortet är ett kort som fungerar som ditt passerkort, lånekort och kopieringskort. Du får inte kortet automatiskt, utan måste själv ansöka om att få det.

Så här fungerar kortet

Lånekort

Ditt Umu-kort gäller som lånekort vid Universitetsbiblioteket, Medicinska biblioteket, UB Konstnärligt campus samt Arkiv och specialsamlingar under tiden du studerar.

Umeå universitetsbibliotek

Inpassering

Med Umu-kortet får du tillträde till de lokaler som du behöver för din utbildning, även efter kontorstid. Kortet kan bara användas som passerkort så länge som kortet är giltigt. Hur länge det är giltigt beror på vilka kurser du är registrerad på.

Umu-kortet fungerar inte som passerkort i Norrlands universitetssjukhus (NUS) lokaler. Där gäller landstingskortet.

Utskrifter och kopiering

Du använder ditt Umu-kort för att identifiera dig vid skrivaren när du vill skriva ut, kopiera och scanna. Du kan skriva ut från en av universitetets datorer eller från din egen dator och hämta dina utskrifter på valfri skrivare inom universitetet, märkt med "Umu-kort".

Så här fyller du på ditt Umu-kort med pengar för utskrift och kopiering
Så här gör du för att skriva ut med ditt Umu-kort

Behöver du som läser på distans ett Umu-kort?

Det beror på. Om du inte behöver tillträde till universitetets lokaler under kvällar och helger, använda skrivare på universitetet eller låna böcker från biblioteket behöver du inget Umu-kort.

Om du har återkommande träffar på campus och behov att använda skrivare på universitetet eller låna böcker från biblioteket behöver du ett umu-kort. Kom då ihåg att ansöka om ett kort i god tid innan du kommer att behöva det, och hämta sedan ut det i Infocenter nästa gång du är på plats i Umeå. 

Gör så här för att ansöka om ditt Umu-kort

För att kunna ansöka om ett Umu-kort måste du Aktivera ditt Umu-id (om du inte redan har gjort det) och kontrollera att du har rätt e-postadress registrerad. Det gör du genom att logga in på Mina inställningar. Instruktionerna för att beställa Umu-kortet kommer att skickas till den e-postadress som står där, så om det är en adress du inte kollar byter du till en du använder. När det är gjort:

  1. Logga in på studentwebben från denna sida.
  2. Klicka på knappen ”Ansök om Umu-kort”. Är knappen grå har du redan klickat på den. Knappen syns endast när du är inloggad.
  3. Inom några dagar får du ett e-postmeddelande där det står vad du ska göra för att få kortet.

Får du inget e-postmeddelande? 

Hittar du inte meddelandet i inboxen, titta i skräp- eller spam-mappen. Kan du ändå inte se att du fått meddelandet, vänd dig till Infocenter för hjälp.

Så här hämtar du ut kortet

Generellt tar det 2–4 dagar från det att du beställt ditt kort till att du kan hämta det i Infocenter. Vid terminsstarter kan det ta lite längre tid.

OBS! Du får inget meddelande om att kortet är färdigt att hämta ut. Däremot blir du meddelad om kortet inte kunnat tryckas på grund av exempelvis bristande fotokvalitet. Är du osäker på om kortet finns att hämta går det bra att ringa till Infocenter (090-786 50 00) och fråga före. Kom ihåg att ta med legitimation vid uthämtning av kortet.

Du som studerar på campus Örnsköldsvik hämtar ditt kort på servicecenter Örnsköldsvik.

Giltighetstid

Du behöver inte uppdatera kortets giltighetstid. Kortet uppdateras automatiskt när du har blivit  registrerad på din kurs. Detta gäller även kort som sedan tidigare har ett slutdatum. Samma kort kommer att användas under hela din studietid på Umeå universitet.

Har du tappat kortet och behöver ett nytt?

Då kan du ansöka om ett nytt kort på den här sidan. Ditt gamla kort spärras när du skickar en ansökan via knappen ovan. Det kostar 50 kronor att få ett nytt kort om du tappat bort ditt gamla.

Har du frågor eller behöver hjälp?

Kontakta Infocenter med alla frågor som gäller Umu-kortet.