Information till medarbetare med anledning av covid-19 (Uppdaterad: 29 oktober 2020)

Hoppa direkt till innehållet
printicon

Umu-kortet

Umu-kortet är ett kort som fungerar som ditt passerkort, lånekort och kopieringskort. Du får inte kortet automatiskt, utan måste själv ansöka om att få det.

Så här fungerar kortet

Lånekort

Ditt Umu-kort gäller som lånekort vid Universitetsbiblioteket, Forskningsarkivet, Medicinska biblioteket samt UB Konstnärligt campus under tiden du studerar. Det gäller inte som lånekort på UB Örnsköldsvik.

Låneregler vid Umeå universitetsbibliotek

Inpassering

Med Umu-kortet får du tillträde till de lokaler som du behöver för din utbildning, även efter kontorstid. Kortet kan bara användas som passerkort så länge som kortet är giltigt. Hur länge det är giltigt beror på vilka kurser du är registrerad på. För att kunna använda det som passerkort måste du alltså uppdatera kortets giltighetstid vid varje terminsstart, efter att du registrerat dig på din eller dina kurser.

Umu-kortet fungerar inte som passerkort i Norrlands universitetssjukhus (NUS) lokaler. Där gäller landstingskortet.

Utskrifter och kopiering

Du använder ditt Umu-kort för att identifiera dig vid skrivaren när du vill skriva ut, kopiera och scanna. Du kan skriva ut från en av universitetets datorer eller från din egen dator och hämta dina utskrifter på valfri skrivare inom universitetet, märkt med "Umu-kort".

Så här fyller du på ditt Umu-kort med pengar för utskrift och kopiering
Så här gör du för att skriva ut med ditt Umu-kort

Gör så här för att ansöka om ditt Umu-kort

  1. Aktivera ditt Umu-id (om du inte redan har gjort det)
  2. Logga in på www.student.ladok.se och kontrollera din e-postadress. Instruktionerna för att beställa Umu-kortet skickas till den adressen.
  3. Logga in här på studentwebben.
  4. Klicka på knappen ”Ansök om Umu-kort”. 
  5. Inom några dagar får du ett e-postmeddelande där det står vad du ska göra för att få kortet.

OBS! Om du redan har ett Umu-kort och vill uppdatera dess giltighetstid ska du inte beställa ett nytt kort. Läs då mer längre ner på sidan.

Får du inget e-postmeddelande? 

Hittar du inte meddelandet i inboxen, titta i skräp- eller spam-mappen. Kan du ändå inte se att du fått meddelandet, vänd dig till Infocenter för hjälp.

Kortet hämtar du i Infocenter i Universum

Det tryckta kortet hämtar du i Infocenter i Universum. Generellt tar det 2–4 dagar från det att du beställt ditt kort till att du kan hämta det. Vid terminsstarter kan det ta lite längre tid. Du som studerar på campus Örnsköldsvik hämtar ditt kort på servicecenter Örnsköldsvik.

Uppdatera ditt kort varje terminsstart

Du behöver uppdatera kortets giltighetstid vid varje terminsstart. För att kunna göra det måste du först ha registrerat dig på din kurs. Du uppdaterar ditt kort själv i någon av de uppdateringsskrivare som finns i Infocenter i Universum, utanför Humlab-X och på campus Örnsköldsvik.

Har du tappat kortet och behöver ett nytt?

Då kan du ansöka om ett nytt kort på den här sidan. Ditt gamla kort spärras när du skickar en ansökan via knappen ovan. Det kostar 50 kronor att få ett nytt kort om du tappat bort ditt gamla.

Har du frågor eller behöver hjälp?

Kontakta Infocenter med alla frågor som gäller Umu-kortet.

Behöver du som är distansstudent ett Umu-kort?

Om du inte behöver tillträde till universitetets lokaler under kvällar och helger, använda skrivare på universitetet eller låna böcker från biblioteket behöver du inget Umu-kort.