"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.

Alexandra åkte till Turkiet på utbytesterminen

Alexandra Sandström, student på Politices kandidatprogrammet, pluggade en termin som utbytesstudent i Istanbul.

Vart åkte du på din utbytestermin?

Jag var i Istanbul, på ett universitet som heter Sabanci University. Där läste jag fem olika kurser inom nationalekonomi för att tillgodoräkna som Nationalekonomi B.

Varför blev det just Istanbul och Turkiet för dig?

När jag kollade på olika ställen jag kunde åka till så var det här det mest annorlunda. Istanbul är en häftig stad med mycket historia.

Eftersom jag läser på Politices kandidatprogrammet och är väldigt intresserad av politik så tyckte jag att Turkiet var extra intressant på grund av det politiska läget.

Hade du några tankar på att det kunde finnas risker?

När jag berättade för kompisar att jag skulle åka till Istanbul så var det flera som sa ”Är det verkligen säkert?” eller ”Är inte det farligt?”.  Men jag tänkte att om Umeå universitet låter mig åka så måste det väl vara lugnt.

Jag är inte så himla rädd av mig. Men jag nog lite naiv också på sätt och vis.

Ett tag innan jag skulle resa iväg så fick jag ett mail från skolan i Turkiet där de förklarade att ”Bara så du vet så har vi yttrandefrihet och åsiktsfrihet här”. Det var något som jag reagerade på.

Antalet Erasmusstudenter i Istanbul hade också minskat dramatiskt jämfört med året innan på grund av den politiska situationen. Vi var mellan tjugo och trettio på det här universitetet när jag var där.

Hur var det då med säkerheten och friheten när du till slut var där?

På campus befann man sig i en väldigt skyddad bubbla. Under den här tiden så var det mycket protester i Istanbul mot presidenten Erdogan. Ibland avrådde mina turkiska klasskompisar mig från vissa områden och att gå för nära stora folkmassor. Men jag upplevde ändå att det kändes lugnt och tryggt hela tiden.

Vad skulle du säga om kvalitén på själva utbildningen?

Sabanci räknas som en av de bästa skolorna i Turkiet. Vissa av kurserna var bra medan vissa var sämre. På en av kurserna fanns det inte någon kurslitteratur utan föreläsningarna var det enda materialet, och när jag frågade läraren kunde han inte ge någon rekommendation på fördjupande böcker i ämnet. Det var ett exempel på när det var sämre.

Men nivån på undervisningen var ändå utmanande och bra. Jämfört med att läsa nationalekonomi i Umeå var det ett mycket större fokus på matematik och teori, det var en omställning helt klart. Administrationen funkade inte perfekt. Men jag tycker det var jättebra ändå. Små klasser var det.

Vad har du lärt dig och upplevt genom att spendera en termin i det här landet?

Alltså, det viktigaste jag lärde mig handlade nog ändå om att få testa på ett nytt utbildningssystem. Vi reste runt mycket i Turkiet, jag och några andra Erasmusstudenter. Men det är inte så lätt ändå att åka till ett land och verkligen komma in i kulturen.

Om man ser på statistiken över vart studenter från Umeå universitet reser på Erasmus-utbyte så är västeuropeiska länder som Storbritannien betydligt mer populära än lite mer ”udda” länder i Europa. Varför tror du att det är så?

Jag vet ju inte, men jag kan tänka mig att språket är en viktig faktor i att folk åker till Storbritannien.

Jag var student i USA i tre månader för några år sedan. Det blir en skillnad, där kunde jag lära känna lokalbefolkning och andra studenter på ett helt annat sätt. Med de turkiska studenterna kunde vi vara kompisar i skolan, men att hänga med på deras aktiviteter på fritiden blev svårt eftersom jag inte pratade turkiska alls.

På det stora hela taget, är du nöjd med din vistelse i Turkiet?

Jag tycker verkligen det var hur givande som helst. Särskilt gemenskapen med de andra utbytesstudenterna. Jag blev jättenära vän med folk från Spanien, Hongkong, Singapore, och så vidare.  Och det finns väldigt mycket att se i Turkiet. Det är ett land med många olika sidor.

Alla mina kompisar som har tagit en termin utomlands har verkligen varit nöjda. Däremot när jag pratar studenter som har stannat i Sverige hela tiden hör man ibland att de har ångrat att de inte åkte iväg. Så om man funderar på att testa att plugga i Europa en termin tycker jag verkligen att man borde ta chansen.

Text: Jonas Lidström

Plugga utomlands

Lär känna en annan kultur, förbättra dina språkkunskaper och skaffa nya kontakter i andra länder.

Publicerad: 2019-04-03