"False"
Hoppa direkt till innehållet

Studenter som inte bytt lösenord sedan 7 maj kan inte logga in på studentwebben. Detta p.g.a. skyddsåtgärder vid cyberattacken den 2 maj. Läs hur du byter lösenord.

printicon
Huvudmenyn dold.

Bild: International Office

Läsa och praktisera utomlands

Först Umeå – sedan världen! Lär känna en annan kultur, förbättra dina språkkunskaper och skaffa nya vänner och kontakter i andra länder. På de flesta av våra utbildningar kan du läsa eller praktisera delar av dina studier utomlands. Här kan du läsa mer om varför du borde studera eller praktisera utomlands och hitta mer information om vart du kan åka!

7 skäl att plugga eller göra praktik utomlands

Dina möjligheter till studier eller praktik utomlands

För dig som är intresserad av att studera eller praktisera utomlands finns flera möjligheter. Du kan ansöka om utbytesstudier, studera utomlands på egen hand (så kallad freemover) eller göra praktik utomlands inom Europa.

Studera utomlands vid ett partneruniversitet

Som utbytesstudent läser du utomlands som en del av din utbildning vid Umeå universitet. Du läser då på ett av våra partneruniversitet och kan sedan ansöka om tillgodoräknande - att det du har lärt dig utomlands räknas in i den utbildning du läser i Umeå. Ett partneruniversitet är ett universitet utomlands som vi har kommit överens om att "byta studenter" med. För att kunna åka på utbyte så behöver du ansöka om detta.

Utbytesavtal

Umeå universitet har utbytesavtal med partneruniversitet över hela världen. Vi har fyra olika typer av avtal:

  • Avtal som är universitetsövergripande
  • Avtal som är skrivna på fakulteter
  • Avtal som är skrivna på institutioner
  • Avtal som gäller för specifika utbildningar

Vilka länder och universitet du kan åka till beror därför till stor del på vad du studerar vid universitetet. För att få veta vart du kan åka kan du kontakta den internationella kontaktpersonen vid den institution där du har tänkt studera. Du kan även leta i Solemove, universitetets databas för utbytesavtal

Mer information om att studera utomlands

Att studera utomlands på egen hand

Som student vid Umeå universitet har du också möjlighet att studera utomlands på egen hand, som så kallad freemover. En freemover-student behöver inget avtal utan du kan själv planera din tid utomlands. Du kan själv välja vad du vill läsa, vart du ska åka och hur länge du ska vara borta.

Att åka som freemover innebär att du får ordna allt på egen hand. Det kräver planering och noggranna förberedelser. Var därför beredd på att det tar tid – upp till ett år – att förbereda, söka och bli antagen.

Tänk på att vissa yrken kräver att du har en svensk legitimation för att få arbeta inom yrket i Sverige, till exempel läkare.

Mer information om att resa som freemover

Praktisera utomlands

Du kan söka stipendium för att göra praktik i Europa inom ramen för Erasmus+. Stipendiet är ett bidrag till resa, boende och eventuellt andra kostnader i samband med utlandspraktiken. Du måste själv hitta en passande praktikplats som är godkänd enligt Europeiska kommissionens regler.

Mer information om praktik utomlands

 

Se intervjuer med studenter

Jenny Kejerhag, Bryssel

Jenny Kejerhag berättar om sin praktik utomlands i Bryssel.

Victoria Jonsson, Shanghai

Victoria Jonsson berättar om sina studier i Shanghai.

Kontakta oss

Ditt meddelande skickas till Infocenter, som vid behov vidarebefordrar det till någon som är mer insatt i det som din fråga gäller.

Universitetet är en myndighet. Meddelanden som du skickar här sparas och blir en allmän handling. Läs på umu.se/gdpr om hur vi hanterar personuppgifter. 

Senast uppdaterad: 2023-06-13