Hoppa direkt till innehållet
printicon

Läsa utomlands

Först Umeå – sedan världen! Lär känna en annan kultur, förbättra dina språkkunskaper och skaffa nya vänner och kontakter i andra länder. Varje år läser ungefär 25 000 studenter från Sverige på ett universitet utanför Sverige, antingen som utbytesstudenter eller som så kallade freemovers. På de flesta av våra utbildningar kan du läsa delar utomlands, så kolla var du kan åka på just den utbildning du vill läsa.

Funderar du på att studera i ett annat land? Du är inte ensam. Och en sak är nästan alla ense om – om du får chansen att studera i ett annat land än Sverige, ta den! Att leva i en annan miljö och träffa nya människor berikar och utvecklar. Du får inte bara språkkunskaper utan även social kompetens, kulturella insikter, ett internationellt kontaktnät och inte minst många roliga minnen.

För dig som vill studera utomlands finns två olika sätt att åka, antingen via avtal som utbytesstudent, eller på egen hand som så kallad freemover.

Att studera som utbytesstudent

Att vara utbytesstudent innebär att du studerar utomlands som en del av din svenska utbildning. Du läser då på ett av våra partneruniversitet och kan sedan ansöka om att tillgodoräkna dig det du läst i din examen från Umeå. Ett partneruniversitet är ett universitet utomlands som vi har kommit överens om att "byta studenter" med.

Om du vill bli utbytesstudent vid något av Umeå universitets partneruniversitet måste du först ansöka om en utbytesplats.

Utbytesprogram

Det finns flera internationella utbytesprogram. Erasmus+ och Nordplus är program som de flesta svenska universitet och högskolor deltar i. Det finns också program för utbyte med länder i andra delar av världen, till exempel Linnaeus-Palme som ger stipendier för studier i låg- och medelinkomstländer.

Utbytesavtal

Vi har utbytesavtal med partneruniversitet i hela världen. Det finns fyra olika typer av avtal:

 • Avtal som är universitetsövergripande
 • Avtal som är skrivna på fakulteter
 • Avtal som är skrivna på institutioner
 • Avtal som bara gäller för specifika utbildningar

Vilka länder och universitet du kan åka till beror därför på vad du studerar här i Umeå. Kontakta institutionen som ansvarar för utbildningen du vill läsa för att få veta mer om vilka utbyten som finns för just dig. Du kan även leta bland våra avtal i databasen för utbytesavtal.

Fördelar med att vara utbytesstudent

Några fördelar med utbytesprogram är att:

 • Din institution eller Interational Office hjälper dig med praktiska detaljer.
 • Du kan  ansöka om att tillgodoräkna dig det du läst utomlands i din examen.
 • Du behöver inte betala terminsavgift till det utländska universitetet.
 • I vissa fall innebär utbytesprogrammen att du får ett stipendium utöver studiemedlen från CSN.

Att resa på egen hand, freemover

Du kan även välja att åka iväg på egen hand som så kallad freemover. Som freemover-student behöver du inget avtal utan kan själv planera din tid utomlands. Du kan själv välja vad du vill läsa, vart du ska åka och hur länge du ska vara borta. Att åka som freemover innebär att du får ordna allt på egen hand. Det kräver planering och noggranna förberedelser. Var därför beredd på att det tar tid – upp till ett år – att förbereda, söka och bli antagen.

 • Du måste ordna ansökan, översättningar av betyg, eventuellt visum, resa och bostad.
 • Du måste vara noggrann i din research av både utbildning och universitet.
 • Du behöver tänka igenom vad du vill göra när du kommer tillbaka till Sverige. Det gäller oavsett om du vill läsa vidare i Sverige eller börja jobba.
 • Var medveten om att vissa yrken kräver att du har en svensk legitimation för att få arbeta inom yrket i Sverige, till exempel läkare.

Kom ihåg att lärosätet där du vill läsa antagligen vill ha dig som student, så be dem om hjälp!

Studiemedel

Du kan få svenska studiemedel för att läsa utomlands på egen hand, om utbildningen

 • är på heltid om du studerar utanför EU
 • pågår i minst tre veckor inom EU och 13 veckor utanför EU
 • avslutas med ett prov eller leder till en examen
 • är godkänd av Universitets- och högskolerådet eller CSN, något som kallas att den har godtagbar standard.

Kontaktformulär

Tänk på att universitetet är en statlig myndighet och att det du skriver här kan bli en allmän handling. Var därför försiktig med att skriva känsliga eller personliga frågor här i kontaktformuläret. Alla uppgifter behandlas enligt dataskyddsförordningen (GDPR)