"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.

TILL DIG SOM ÄR ANTAGEN PÅ KURSEN

Barnrätt (Juristprogrammet)

Välkommen till kursen Barnrätt! Innan du kan börja måste du göra några saker innan kursstart. Här får du veta vad du måste göra, hur och när. Du kan även läsa lite mer om kursen, universitetet och livet som student.  Väl mött i vår!

Så här börjar du

  • 2. Aktivera ditt Umu-id och MFA

    Umu-id är ditt användarkonto. MFA ökar din digitala säkerhet.

    Ditt Umu-id behöver du för att kunna registrera dig på utbildningen. När du är ny student får du automatiskt ett Umu-id, men du måste själv aktivera det för att det ska fungera.

    Ditt Umu-id behöver du när du ska:

    • registrera dig på kurser
    • lämna in tentor, uppgifter eller se dina resultat
    • kolla din studentmejl
    • skaffa Umu-kort
    • använda datorer i datorsalar och universitetets wifi.

    För att få tillgång till ditt Umu-id behöver du gå igenom vår aktiveringsguide. Detta kan du göra en vecka innan terminsstart, men ofta går det att göra tidigare än så. Du får inget särskilt meddelande från oss när det är möjligt att aktivera ditt användarkonto.

    MFA, eller multifaktorautentisering som det heter, minskar risken att obehöriga kommer åt din information eller ditt konto. Som ny student behöver du aktivera MFA för att kunna logga in i olika system, exempelvis lärplattformen Canvas och studentwebben.

    Jag vill aktivera mitt Umu-id och MFA

    Om du får problem att logga in eller aktivera ditt Umu-id eller MFA kontakta IT-supporten Servicedesk så får du hjälp.

    Fäll ihop
  • 3. Registrera dig på kursen

    När du har tackat ja till din plats, måste du registrera dig på kursen. För den här kursen ska du själv registrera dig på StudentLadok innan kursstart. Webbregistreringen öppnar den 8 januari och funktionen kommer att vara öppen till och med den 16 januari. Vet du i förväg om att du inte har möjlighet att registrera dig under denna period måste du anmäla det till oss innan sista dag för registrering. Om du blivit antagen till kursen men varit registrerad på den förut måste du kontakta kursens studieadministratör för att kunna registrera dig. Kursadministratör: Anna Strid, anna.strid@umu.se

    För att du ska kunna registrera dig på kursen krävs det att du är antagen till kursen. Under fliken ”Registrering” på webbplatsen https://www.umu.se/student/mina-studier/sa-funkar-studentwebben/ finns mer information som beskriver hur registreringen går till.

    Det finns särskilda förberedelseuppgifter till den första seminariet, se information om det längre ner på den här sidan.

    Fäll ihop
  • 4. Börja kursen

Om kursen

  • Kursens upplägg

    Varmt välkommen till kursen Barnrätt 15 hp, vt 2023!

    Kursen syftar till fördjupad kunskap om barns rättigheter och rättsliga ställning. Utgångspunkt tas i samhällsutmaningar och professionsroller i förhållande till barns rätt. Barnrättens centrala begrepp och principer, såsom barnets bästa, barnets rätt att komma till tals, säkerställande av barns utveckling och icke-diskriminering av barn, fördjupas. Olika avvägningar rörande barnets rättsliga ställning i förhållande till föräldrar och det omgivande samhället behandlas, liksom barnrättens rättskällor och beroende av tvärvetenskaplig kunskap. Tyngdpunkt finns på tolkning och tillämpning av barnkonventionen.

    Kursen går på helfart 15 jan - 19 mars, och är uppdelad i två moduler (delkurser).


    Den första halvan av kursen, Barnrätt i samhälle och professionspraktik 7,5 hp, läses gemensamt med studenter på socionomprogrammets fördjupningsnivå. I denna del är studenterna både campus- och distansprogramstudenter, vilket har utgjort särskilt skäl till att kursen (som helhet) går i campushybrid form. Normalfallet för denna 15 hp kurs är att delta på campus, men det går alltid att delta via Zoom om behov finns för det (utan särskild anmälan). Basgrupperna kommer att vara professionsmixade.
         Att läsa en kurs tvärvetenskapligt – tillsammans med en annan professionsutbildning – är något som särskilt brukar uppskattas av deltagare. I detta fall kommer första halvan av kursen vara professionsgemensam med socionomer på avancerad nivå i deras utbildningsprogram. Se därför till att inför kursstart orientera ha dig lite kring socionomprofessionen (vad är/gör en socionom, vilka viktiga roller finns för en socionom när det gäller rättstillämpning? Etc. ).
          Den första delkursen har sex obligatoriska seminarier. Dessa är olika till omfattning och form, och bygger på individuell förberedelse och (från och med den andra kursveckan) förberedelsearbete i basgrupp. Seminarierna har anknutna inlämnings- redovisnings- och reflektionsuppgifter. Vissa uppgifter sträcker sig över flera av veckorna. De första fem veckornas heltidsstudier är övergripande uppdelade enligt följande:
          Den första veckan handlar om barnrättsliga utgångspunkter (t.ex. barnrättsperspektiv) och barnrättsliga utmaningar i samhälle och profession. Under veckan sker tre seminarier, med individuella förberedelseuppgifter och veckan avslutas med en individuell reflektionsuppgift. Den andra veckan påbörjas basgruppsarbetet som sker i tvärprofessionella grupper - och fördjupas tolkning och tillämpning av barnkonventionen och särskilt bedömningar av barnets bästa. Den tredje veckan tar sikte på barns rättsliga ställning, i olika rättsfrågor och kontexter. Den fjärde veckan behandlas rättsteoretiska frågor om barns rätt utifrån exempelvis tillgång till rättvisa, rättssäkerhet och ett barnvänligt rättsväsende samt görs fördjupning i domar som avser barn. Den femte veckan innehåller en avslutande PM-uppgift, som handlar om att analysera, värdera och argumentera kring en given barnrättslig frågeställning, inom givna tidsramar. PM-uppgiften bygger på vad som har behandlats under kursens gång.

    Den andra halvan av kursen, Barnrättslig fördjupning 7,5 hp, läses endast av studenter på juristprogrammet. Huvudfokus för delkursen är en egen vald fördjupning och det egna skrivandet. En aktuell och relevant barnrättslig utmaning fördjupas av var och en, metodologiskt, och utifrån relevanta teoretiska aspekter. Delkursen har fem obligatoriska seminarier/inslag som inrymmer diskussion av olika aspekter på ens valda ämnesfördjupning respektive grupphandledning och avslutande värderingsuppgifter. I denna del är undervisningen fortsatt campushybrid, i Zoomlokaler, så det går att delta digitalt vid behov.


    Förberedelse inför kursstart:

    Vid det första seminariet på kursen är fokus på aktuella barnrättsliga utmaningar och barnrättsperspektiv. Barnombud från Barnrättsbyrån Umeå kommer att vara gästlärare vid seminariet. Till förberedelseuppgifterna inför seminariet hör att identifiera viktiga rättsliga utmaningar för barn och att orientera sig kring barnkonventionens tillämpning. Det tillkommer material på Canvas, men följande är ett övergripande underlag som med fördel läses på förhand inför kursstart:

    o   Tidskriften Advokatens temanummer om barns rätt (Nr 1 2021 Årgång 87), ”Utredaren: Utmaning att göra verkstad av barnkonventionen.” https://www.advokaten.se/Tidningsnummer/new-page/nr-1-2021/utmaning-att-gora-verkstad-av-barnkonventionen/


    o   Tidskriften Advokatens temanummer om barns rätt (Nr 1 2021 Årgång 87), ”Barnkonventionen som lag: Mycket arbete återstår för att barns röster ska höras” https://www.advokaten.se/Tidningsnummer/new-page/nr-1-2021/mycket-arbete-aterstar-for-att-barns-roster-ska-horas/


    o   Dagens Juridik, 2022-10-21, ”Kan vara intellektuellt utmanande att tillämpa barnkonventionen” https://www.dagensjuridik.se/nyheter/kan-vara-intellektuellt-utmanande-att-tillampa-barnkonventionen/


    o   FN:s barnrättskommittés senaste rekommendationer till Sverige, CRC/C/SWE/CO/6-7, den 7 mars 2023, https://www.regeringen.se/globalassets/regeringen/dokument/socialdepartementet/barnets-rattigheter/crc_c_swe_co_6-7_51663_svensk-version-final.pdf
    Vi ser fram emot att ses i januari!

    Hälsar Maria Forsman maria.forsman@umu.se (kursansvarig), lärarlag och gästlärare

    Fäll ihop

Ny vid Umeå universitet

  • Sök stöd vid funktionsnedsättning

    Sök det pedagogiska stöd du har rätt till på direkten. Då är det fixat när terminen börjar och du bara vill komma i gång med utbildningen.

    Du kan få stöd om du till exempel har dyslexi, adhd eller nedsatt syn. Beroende på dina behov finns olika typer av stöd. Vanligt är att en får anteckningsstöd, längre skrivtid eller anpassning av sitt kursmaterial. Målet är helt enkelt att göra det lättare för dig att plugga på lika villkor.

    Följ länken för att lära dig mer om stödet och hur du ansöker.

    Fäll ihop
  • Se på digitala studiestartsföreläsningar

    Har du inte pluggat hos oss tidigare så kan det vara mycket att komma in i och hålla reda på. Välkommen till våra digitala studiestartsföreläsningar via Zoom den 27–30 augusti, så guidar vi dig genom studiestarten. Vad vill du veta mer om?

    • Ny på universitetet – en överblick
    • Varför finns studentkåren?
    • IT-tjänster för studenter
    • Studera med funktionsnedsättning
    • Hjälp för att söka, skriva och studera
    • Akademiskt skrivande och studieteknik
    • Din hälsa under studietiden
    • Om existentiell hälsa, mening och balans

    Här ser du datum och tid för varje föreläsning

     

    Fäll ihop
  • Beställ ditt UMU-kort

    När du är på något av våra campus kommer du behöva ett UMU-kort. UMU-kortet är personligt och fungerar som passerkort, kopieringskort och lånekort. Allt i ett. För att få tillgång till kortet måste du själv ansöka om det.

    Jag ansöker om UMU-kortet på en gång

    Fäll ihop
  • Ta hjälp av en studievägledare

    Studievägledare är experter på alla möjliga frågor och vi finns som stöd både innan och under studierna. Vad ska man plugga, hur tar man sig in och vilket stöd finns att få? Det kan vara många frågor som snurrar. Om du till exempel har funderingar om dina studier och olika vägval så diskutera med en studievägledare – vi hjälper dig att komma vidare.

    Studievägledningen hjälper dig hitta rätt

    Fäll ihop
  • Bibliotekets tjänster

    Som student kommer du söka information, läsa stora mängder akademisk text och skriva självständiga arbeten. Biblioteket stöttar dig under hela sök- och skrivprocessen. Besök vår drop-in, boka en handledningstid eller fördjupa dig på egen hand i våra guider.

    Upptäck bibliotekets tjänster, både på campus och på distans

    Fäll ihop
  • Fråga Infocenter om något krånglar

    Infocenter, möjligen de bästa vi har. De hjälper dig genom de första veckorna som ny student. Kanske behöver du hjälp med ditt Umu-id, att hitta rätt i lokalerna eller snabbt stämma av med en studievägledare? Och skulle de inte ha ett svar direkt, så vet de var och hur de vägleder dig vidare.

    Infocenter håller till i Universum, huset mitt på Campus Umeå. Det är bara att du hör av dig om något krånglar.

    Hitta till Infocenter (Mazemap)

    Infocenter ger hjälp och stöd

    Fäll ihop

Kontakta oss

Ditt meddelande skickas till Infocenter. Vid behov skickar de vidare till den person som är mer insatt i det som din fråga gäller.

Tänk på att universitetet är en statlig myndighet och att det du skriver här kan bli en allmän handling. Var därför försiktig med att skriva känsliga eller personliga frågor här i kontaktformuläret. Alla uppgifter behandlas enligt dataskyddsförordningen (GDPR)